Októberben lesz végleges döntés

Párizs még nem tett le arról, hogy hadihajókat adjon el Moszkvának

Franciaország az amerikai nyomás ellenére jogi megfontolásokból nem mondta fel a két Mistral osztályú helikopterhordozó hajó eladásáról Oroszországgal kötött szerződést, az ügyben Párizs októberben hozza meg a végleges döntést.

2014.05.13 19:52MTI
freedigitalphotos.net/digidreamgrafix

Erről kedden Washingtonban nyilatkozott Laurent Fabius francia külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott amerikai partnerével, John Kerryvel. Fabius szerint Kerry a kedd délelőtti megbeszélésük során nem vetette fel az ügyet.

"Az aláírt szerződéseket be kell tartani" - jelentette ki az 1,2 milliárd dollár értékű Mistral-üzletről Fabius.

"Kifejeztük aggodalmunkat a francia kormánynak ezzel az üzlettel kapcsolatban, és ez továbbra is így lesz" - jelentette ki hétfőn ugyanezzel kapcsolatban Jennifer Psaki amerikai külügyi szóvivő, megismételve a Victoria Nuland európai ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettes által múlt csütörtökön a képviselőház külügyi bizottságában mondottakat.

Washington az Ukrajna elleni orosz intervenció miatt próbálja lebeszélni Párizst a helikopterhordozók leszállításától, azzal érvelve, hogy a fegyverüzlet csak tovább bátorítná Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A francia külügyminiszter keddi washingtoni sajtótájékoztatóján egyébként kijelentette, hogy Franciaország összesen 14 olyan, október 25. után történt esetet vizsgál, amelyek alkalmából a szíriai kormány a jelentések szerint vegyi fegyvert vetett be az arab országban dúló polgárháborúban.

"Legkevesebb 14 olyan jelzésünk van, amely azt mutatja számunkra, hogy az elmúlt hetekben kisebb mennyiségben vegyi fegyvert vetettek be" - mondta Fabius.

A francia diplomácia vezetője szerint az Aszad-kormány eddig vegyifegyver-készleteinek 92 százalékát kiszolgáltatta a nemzetközi közösségnek, ám a támadásokra vonatkozó legutóbbi jelentések arról tanúskodnak, hogy Damaszkusz továbbra is képes vegyi fegyverek gyártására.

A külügyminiszter Franciaország nevében sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Barack Obama amerikai elnök 2013. októberében elállt attól, hogy elrendelje a katonai csapást az Aszad-rezsim ellen. Véleménye szerint a támadás sok mindent megváltoztatott volna Szíriában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.