Készültség

Amerikai hadihajót vezényeltek a líbiai partok közelébe

A Bataan, amelynek fedélzetén mintegy ezer tengerészgyalogos van, a közeli napokban érkezik az egyre inkább anarchiába süllyedő Líbia partvidékének közelébe.

2014.05.28 04:34MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Shila

A líbiai partok közelébe vezényelték a Bataan helikopterhordozó hadihajót, hogy szükség esetén részt vegyen a tripoli amerikai nagykövetség evakuálásában - közölte kedden a Pentagonra hivatkozva az amerikai sajtó. A Bataan, amelynek fedélzetén mintegy ezer tengerészgyalogos van, a közeli napokban érkezik az egyre inkább anarchiába süllyedő Líbia partvidékének közelébe.

A lépést a Pentagon "óvintézkedésnek" nevezte. Líbiában hetek óta súlyos válságot okoz a Halifa Haftár líbiai lázadó tábornokhoz hű antiiszlamista erők és a szélsőséges iszlamista milíciák között kibontakozó fegyveres konfliktus.

Az amerikai külügyminisztérium ennek ellenére azt közölte múlt héten, hogy Tripoliban "normálisan" működik az Egyesült Államok nagykövetsége. A diplomáciai képviselet személyzetének esetleges kimenekítése előkészítésére a szicíliai Sigonellába nemrégiben 250 tengerészgyalogost, hét CV-22 Osprey típusú billenő rotoros repülőgépet és három légi utántöltő gépet vezényeltek. Az amerikai kormány komoly figyelemmel kíséri a líbiai eseményeket, mert a mai napig ellenzéki bírálatok kereszttüzében áll a bengázi amerikai képviselet ellen 2012. szeptember 11-én végrehajtott fegyveres támadás miatt.

Az incidensben négy amerikai állampolgár vesztette életét, köztük Christopher Stevens tripoli nagykövet. Az amerikai képviselőház az elmúlt hetekben külön vizsgálóbizottságot hozott létre a Bengáziban végrehajtott terrortámadás kivizsgálására, amely előtt John Kerry amerikai külügyminiszter is tanúskodni fog.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.