Líbia

Szabadon engedték az elrabolt jordániai nagykövetet

Favváz el-Ejtánt áprilisban rabolták el fegyveresek, akik a diplomata elengedéséért cserébe egy jordániai börtönben őrzött iszlamista szabadlábra helyezését követelték.

2014.05.13 08:10MTI

Elrablói szabadon engedték Jordánia Líbiába akkreditált nagykövetét - jelentette kedden az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízió.

A pánarab hírcsatorna jelentése szerint a líbiai külügyminisztérium megerősítette a hírt. A diplomata szabadon engedéséről a jordániai állami televízió is beszámolt. Ez utóbbi szerint a nagykövet úton van Jordániába.

Favváz el-Ejtánt áprilisban rabolták el fegyveresek, akik a diplomata elengedéséért cserébe egy jordániai börtönben őrzött iszlamista szabadlábra helyezését követelték.

A média arról nem számolt be, hogy a jordániai hatóságok eleget tettek-e a követelésnek. A LANA hivatalos líbiai hírügynökség annyit közölt, hogy Ejtán biztonságának szavatolása érdekében Jordánia beleegyezett, hogy átadja az iszlamistát Tripolinak.

Az érintett iszalmistát, Mohamed Derszit 2007-ben ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, amiért részt vett egy összeesküvésben, amelynek a résztvevői Jordánia legnagyobb repülőterét akarták felrobbantani.

Elemzők szerint az emberrablók követelésének teljesítése veszélyes precedenst teremthet Jordániában, amely az Egyesült Államok fontos szövetségese az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat elleni harcban.

A Kadhafi-rendszer 2011-ben történt megdöntése óta mindennaposak az emberrablások Líbiában, a célpontok gyakran külföldi diplomaták, de korábban rövid időre túszul ejtették az ország miniszterelnökét is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.