Az al-Kaida tagjait lőhették le

Lövöldözés az amerikai nagykövetségen Jemenben

A jemeni fővárosban működő amerikai nagykövetség két biztonsági alkalmazottja a közelmúltban lelőtt két jemeni fegyverest, akik a gyanú szerint az al-Kaida terrorszervezet tagjai voltak és emberrablással próbálkoztak.

2014.05.11 19:06MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

A lövöldözés - csakúgy, mint az iszlamista terrorszervezet ellen intézett amerikai dróncsapás-sorozat - újabb feszültséget szülhet az Egyesült Államok és Jemen viszonyában.

A jemeni hatóságok vasárnap megerősítették, hogy a kudarcba fulladt emberrablási kísérletet április 24-én egy szanaai borbélyüzletben próbálták meg végrehajtani. A két követségi alkalmazott azóta az Egyesült Államokba távozott, miután vallomást tett a helyi hatóságoknak.

Jemeni tájékoztatás szerint a terepjáróval érkezett két fegyveres "rendőrség!" kilátással hatolt be a borbélyüzletbe, ahol az amerikaiak egyike mindkettejükkel végzett. A két, hivatalosan meg nem nevezett követségi alkalmazott terepjáróval hagyta el a helyszínt.

A The New York Times értesülése szerint egyikük a CIA alkalmazottja, a másik pedig az amerikai hadsereg különleges műveleti egységeinek alezredese volt. Az incidens újabb bizonyítéka annak, hogy az al-Kaida jelenléte miatt súlyosan megromlott a közbiztonság Szanaában.

A szanaai amerikai követség a hét elején felfüggesztette a látogatók fogadását, miután nem sokkal korábban fegyveresek tüzet nyitottak az Európai Unió három francia biztonsági őrére. Egy őr életét vesztette, egy másik pedig megsebesült.

A Jemen déli részén találgató Mukalla városában egyébként vasárnap egy öngyilkos merénylő több mint egy tucatnyi rendőrrel végzett és sokakat megsebesített.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.