Ukrán válság

A kontaktcsoport tárgyalást kezdeményez az oroszbarát szakadárokkal

"Az EBESZ-küldetés kiterjesztése a határ megfigyelésére azt szolgálja, hogy ne jussanak be fegyverek és fegyveresek Oroszországból Ukrajnába, és ne történjenek határsértések."

2014.07.15 01:26MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Idea go

Az ukrajnai válság rendezésén dolgozó összekötő csoport videokonferenciát és személyes találkozót kezdeményez az oroszbarát szakadárokkal - jelentette be hétfőn a német külügyminiszter. Frank-Walter Steinmeier közölte, hogy az ukrán és az orosz kormány, valamint az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport legkésőbb kedden videoösszeköttetés révén kíván kapcsolatba lépni a délkelet-ukrajnai szakadárokkal, és az a szándéka, hogy ezen a megbeszélésen egy mielőbbi személyes találkozóról is megállapodjanak.

A német diplomácia vezetője Laurent Fabius francia és Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel, és Szergej Ivanovval, az orosz államfői hivatal vezetőjével telefonon folytatott egyeztetése után kiadott közleményében kiemelte, hogy a felek - a berlini, a párizsi, a kijevi és moszkvai vezetés képviselői - mind "nagy erőfeszítéseket tesznek" a videokonferencia és a közvetlen tárgyalási forduló megrendezéséért. A felek továbbá egyetértettek abban, hogy ki kell terjeszteni az EBESZ küldetését az ukrán-orosz határon folytatott határvédelmi munka megfigyelésére.

Ezzel kapcsolatban valamennyien üdvözölték, hogy az EBESZ elkezdte előkészíteni a határvidék ukrán részének pilóta nélküli repülőgépekkel - drónokkal - végzendő megfigyelését, és kijelentették, hogy aktívan közreműködnek ebben a tevékenységben - hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier. Hozzátette, hogy az EBESZ-küldetés kiterjesztése a határ megfigyelésére azt szolgálja, hogy ne jussanak be fegyverek és fegyveresek Oroszországból Ukrajnába, és ne történjenek határsértések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.