Ukrán válság

A lengyel és a magyar külügyminiszter kibeszélte az oroszt

A lengyel külügyminiszter szerint Oroszország tevékenysége ellentétes azzal, amiben a nemzetközi közösség és Ukrajna vezetői megállapodtak, és különösen sérti azt, amiben az Európai Unióval megállapodott.

2014.07.14 19:36MTI
MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / Burger Zsolt

Mindaz, ami Kelet-Ukrajnában történik - hívatlan csapatoszlopoknak, harckocsiknak és szállítójárműveknek a határon át egy másik ország területére való behatolása - kimeríti az agresszió fogalmát a lengyel külügyminiszter hétfői kijelentése szerint.

Lengyelország aggodalommal figyeli az ukrajnai eseményeket - jelentette ki Radoslaw Sikorski, miután a lengyel fővárosban találkozott Navracsics Tibor magyar külgazdasági és külügyminiszterrel.

"Remélem, hogy az Európai Tanács szerdai ülésén döntés születik az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban, ahol nehéztüzérséget vetnek be, szakadárok szivárognak be, és a konfliktus kiszélesedése fenyeget" - idézte Sikorskit a PAP lengyel hivatalos hírügynökség.

"A Krímből történő kivonulás helyett Oroszország növeli a szakadároknak nyújtott támogatását"- tette hozzá a külügyminiszter. "Ez ellentétes azzal, amiben a nemzetközi közösség és Ukrajna vezetői megállapodtak, és különösen sérti azt, amiben Oroszország és az Európai Unió megállapodott" - hangsúlyozta.

"Az EU közölte, mi fog történni, ha Oroszország nem engedi visszaállítani az ukrán ellenőrzést az ukrán-orosz határ egy része felett" - jelentette ki a lengyel külügyminiszter. "Megnyugvás helyett eszkaláció van, ami lassan az EU hitelességét is megkérdőjelezi" - tette hozzá.

Navracsics Tibor a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, Lengyelországnak és Magyarországnak is érdeke, hogy Ukrajna független, demokratikus ország legyen, területi integritása sértetlen maradjon, és Kijev tartsa be az Európa Tanács kisebbségi jogokra vonatkozó konvencióit.

Sikorski a lengyel hírügynökségi jelentés szerint reményét fejezte ki, hogy a visegrádi négyeknek sikerül "jó döntéseket" elérniük a szerdai rendkívüli uniós csúcstalálkozón. "A nizzai szerződés értelmében nekünk (a visegrádi négyeknek) ugyanannyit ér a szavazatunk, mint Németországé és Franciaországé együtt" - emlékeztetett a miniszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.