Ukrán válság

Lelőttek egy ukrán An-26-os szállító gépet, feltehetően orosz területről

Lelőtték az ukrán hadsereg egyik An-26 típusú szállító repülőgépét hétfőn, feltehetően orosz területről kilőtt rakétával.

2014.07.14 17:23MTI

Valerij Heletej ukrán védelmi miniszter az államfő honlapja szerint azt jelentette az elnöknek, hogy a kelet-ukrajnai "terrorellenes műveletben" részt vevő gép legénységének néhány tagja előzőleg érintkezésbe lépett a vezérkarral.

A gép 6500 méter magasan repült, így hordozható rakétával nem lehetett elérni. A gépet egy nagyobb hatótávolságú, feltehetően orosz területről kilőtt rakétával lőtték le. Jelenleg folyik a mentés, hogy a gép legénységét az ukrán kormányerők ellenőrzése alatt lévő területre szállítsák – áll a közleményben.

Korábban az egyoldalúan kikiáltott "luhanszki népköztársaság" sajtóosztálya azt közölte, hogy a felkelők lelőttek két ukrán repülőgépet, az egyiket Liszicsanszk, a másikat Izvarino határátkelő körzetében.

Az ukrán hatóságok szerint az An-26-os gépen feltehetően mintegy 20 ember tartózkodott, de az esetleges veszteségekről egyelőre nem történt említés.

Az elmúlt két hét során a kormányerők offenzívájának eredményeképpen felére csökkent a szakadárok kezén lévő terület, a harcok az utóbbi napokban a két megyeszékhely, Donyeck és Luhanszk köré összpontosultak a hadsereg és az oroszbarát szakadár erők közötti összecsapások.

A szakadárok június 14-én lelőtték az ukrán hadsereg szállítógépét a luhanszki repülőtér közelében, az ukrán hatóságok szerint a gépen 49 ember halt meg.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn közleményben jelentette be, hogy EBESZ-megfigyelőket hívott az orosz-ukrán határra, Donyeck és Gukovo határállomásra, miután előző nap lövedék csapódott be a határ orosz oldalán, s egy ember meghalt, további három pedig megsebesült.

A moszkvai közlemény szerint a vonatkozó levelet már elküldték az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökének, Didier Burkhalter svájci államfőnek. A tárca közölte: döntése a délkelet-ukrajnai helyzet súlyosbodásával áll összefüggésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.