Nigériába látogatott

Malala szolidaritást vállalt az elrabolt iskolás lányokkal

A Boko Haram iszlamista terrorszervezet által elrabolt iskolás lányok szüleivel és a kiszabadításukért küzdő mozgalom képviselőivel találkozott vasárnap a nigériai fővárosban Malala Juszufzai pakisztáni lány, aki 2012-ben éppen csak túlélte a tálibok ellene elkövetett merényletét.

2014.07.13 19:23MTI
Fotó: Wikipedia

A lányok oktatáshoz való jogáért kiálló, most 17 éves Malalát, aki emberi jogi tevékenységéért tavaly megkapta az Európai Parlament (EP) Szaharov-díját, a tervek szerint Goodluck Jonathan nigériai elnök is fogadja hétfőn, pontosan három hónappal a Nigéria északkeleti részén lévő Chibok település 276 iskolás lányának elrablása után - mondta el kíséretének egy tagja.

Malala már májusban felszólította a nemzetközi közösséget és Nigériát, hogy cselekedjen "nővéreinek" kiszabadítása érdekében. Az általa elszenvedett merényletet követően Nagy-Britanniában felgyógyult és azóta ott élő pakisztáni lány vasárnap Abujában külön megbeszélést folytatott a BringBackOurGirls (Hozzátok vissza a lányainkat) elnevezésű nigériai mozgalom vezetőivel, illetve mintegy 15 szülővel, valamint öt olyan lánnyal, akinek sikerült megszöknie elrablóiktól.

"Chibokban olyan a helyzet, mint (a pakisztáni) Szvát-völgyben, ahol a szélsőségesek több mint 400 lány iskolába járását akadályozták meg" - állapította meg, miközben a fogságból kiszabadultak elbeszélését hallgatta.

"Azt hiszem, hogy a kiállásotok nagyobb erőt jelent minden fegyvernél. Bízzatok, és folytassátok az utatokat. Folytassátok a tanulást, és sikert fogtok aratni, ahogy nekünk is sikerült végigjárnunk ezt az utat. Szvátban ma béke van, és minden lány iskolába jár. Ugyanígy, egy napon ti is mind iskolába fogtok járni" - tette hozzá.

A pakisztáni lány által létrehozott Malala Alapítvány májusban külön Nigéria Alapot létesített a lányok és nők oktatásán dolgozó nigériai nem kormányzati szervezetek támogatására. Az április 14-én Chibokból elrabolt 276 iskolás lányból 57-nek sikerült megszöknie elrablóiktól, de 219-en továbbra is fogságban vannak.

A Boko Haram azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A környéken azóta is gyakran rabolnak el nőket és gyermekeket. A terrorszervezet bebörtönzött tagjainak elengedését kérte túszaiért cserébe, Goodluck Jonathan elnök azonban nem egyezett bele a fogolycserébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.