Szíria

Nyomoznak egy szíriai menekült halva született csecsemője miatt Svájcban

Vizsgálatot rendeltek el pénteken Svájcban, mert a hatóságok állítólag rosszul bántak egy Szíriából menekült terhes nővel, aki ennek következtében elvesztette magzatát.

2014.07.11 21:25MTI
Freedigitalphotos duron123

A héthónapos terhes nő, férjével, kétéves kisfiával és szíriai menekültekkel együtt július 4-én Milánóból Párizsba tartott vonattal Svájcon keresztül. A francia hatóságok nem engedték be az országba a 36 fős csoportot, hanem átadták a svájci határőröknek, akik aztán visszafordították a menekülteket Olaszországba.

A visszaúton a 22 éves nő vérezni kezdett, a hatóságok azonban többszöri segélykérésére sem reagáltak - mondta el a férj az egyik helyi hírcsatornának adott interjújában. A tájékoztatás szerint a párt és gyermeküket ezután négy órán keresztül fogva tartották egy cellában a dél-svájci Brig vasútállomásán, orvosi segítséget azonban akkor sem kaptak, amikor már a magzatvíz is elfolyt. Amikor a férfi ismételten segítséget kért, azt mondták neki, hogy "fogja be a száját".

Végül visszatoloncolták őket a határ olaszországi oldalán fekvő Domodossolába, ahonnan indultak. Az asszonyt ott kórházba szállították, a magzatot azonban már nem tudták megmenteni.

"Azt hittem, hogy Svájc egy civilizált ország. Elmenekültünk a halál és a háború elől, vendégszeretetet kerestünk. A jogaimat azonban lábbal tiporták, akárcsak a feleségem jogait és ennek a kislánynak a jogait, aki nem születhetett meg" - mondta a férfi a 20 minuten svájci napilapnak.

Az olasz orvosok bírálták a svájci hatóságokat, mondván, hogy ha a nő időben segítséget kap, akkor elkerülhető lett volna a tragédia.

A svájci határőrség vezetője kivizsgálást indított az ügyben. A belső vizsgálat első következtetései szerint nem zárható ki, hogy hiba történt, és a vádak súlyossága miatt a katonai ügyészség vette át az ügyet. A családot képviselő ügyvédek a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához akarnak fordulni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.