A szomszédos országok már tele vannak

Több szíriai menekült befogadására kérte Európát az ENSZ

Európának több szíriai menekült előtt kell megnyitnia kapuját, eddig ugyanis elenyésző számú menedékkérőt fogadott be, míg a Szíriával szomszédos országok mára telítetté váltak.

2014.07.11 18:53MTI
freedigitalphotos.net/Mantas Ruzveltas

A szíriai menekültek száma becslések szerint a következő hetekben meg fogja haladni a hárommilliót, többségük Libanonban, Jordániában és Törökországban tartózkodik, kisebb számban pedig Irakban és Egyiptomban is megtalálhatók - olvasható a Szíriai menekültek Európában című jelentésben.

Melissa Fleming, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) szóvivője hangsúlyozta, hogy ez most változóban van. "A tendencia nyilvánvaló: túlmennek a telített szomszédos országokon. Számos szíriai menekült most Európában keres menedéket, és ezért arra kérjük Európát, hogy tegyen többet" - mondta Fleming.

A több mint három éve tartó polgárháború alatt rendkívül kevesen jutottak el az európai kontinensig. Ezen időszak alatt 123 ezer 600 menedékkérelmet nyújtottak be európai országokban, de ebben az adatban egy menekült többször is szerepelhet, ha több államban is benyújtotta kérelmét.

Az új kérelmek 56 százalékát mindössze két európai országban, Svédországban és Németországban nyújtották be. "Ezek a számok elenyészőek a Szíriával közvetlenül határos országokban tartózkodó 2,9 millió szíriai menekülthöz képest. Az érintettek mindössze 4 százalékáról van szó" - emelte ki genfi sajtótájékoztatóján a szóvivő.

"Csak, hogy érzékeltessük: Európa lakossága 670 millió fő. Ezzel szemben a 4,4 milliós Libanon 1,1 millió menekültet fogadott be" - tette hozzá. Habár az Európai Unió a szíriai humanitárius erőfeszítések legnagyobb anyagi támogatója, néhány európai országban borzalmas körülmények várják a menekülteket.

Bizonyos államokban őrizetbe veszik őket, máshol pedig megpróbálták őket visszafordítani. Az európai országok eddig 31 ezer 817 főre szólóan ajánlották fel az áttelepítés, illetve a humanitárius és más jellegű befogadás lehetőségét.

Az UNHCR arra kérte a kontinens országait, hogy 2015-ben és 2016-ban 100 ezer szíriai települhessen át vagy terjedjen ki rá a befogadás valamely más formája.

A főbiztosság azt szeretné, ha az egyes országok megvizsgálnának minden lehetőséget, beleértve az áttelepítést a Szíriával szomszédos régióból, a humanitárius szükségleteken alapuló befogadást, a magán anyagi forrásokból támogatott befogadást, valamint az olyan programok használatát, mint a diák- és munkavállalói vízumok kiadása.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR) eközben arról számolt be, hogy az utóbbi három évben 50 százalékkal, több mint egymillió emberrel nőtt két, viszonylag épségben maradt szíriai kikötőváros, Latakia és Tartúsz lakossága. Patrick Luisier szakértő szerint a helyi erőforrásokat túlhasználták, a hatóságok pedig az erőszak által közvetlenül érintett térségekből menekülők legutóbbi hullámával küzdenek.

"Sok család érkezett megfelelő anyagi források nélkül, az életkörülmények meglehetősen nehezek a menedékhelyek többségében" - hangsúlyozta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.