Nagy kihívás előtt áll

Új vezetőt választott a szíriai ellenzék ernyőszervezete

Hádi el-Bahra személyében új vezetőt választott a Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK), a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette kormányzat ellen küzdő csoportok ernyőszervezete egy Isztambul közelében tartott gyűlésén.

2014.07.09 09:26MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Az új elnök a 2013 júliusa óta az SZNK élén álló Ahmad el-Dzsarbát váltja, akinek nem sikerült egyesítenie a szíriai ellenzék erőit és kivívni a nyugati államok jelentős katonai segítségét.

Bahra legfőbb feladata a szíriai elnök megbuktatására tett törekvések folytatása, ami a szíriai kormányerők legutóbbi győzelmeit, valamint a szunnita szélsőségesek előrenyomulását tekintve hatalmas kihívás - közölte szerdán Facebook-oldalán a szervezet.

Az 55 éves Bahra Damaszkuszban született, élete nagy részét azonban Szaúd-Arábiában töltötte, ahol több kórházat és vállalatot vezetett. Az év elején Genfben lezajlott, Szíriáról szóló nemzetközi tárgyalásokon ő vezette az ellenzéki delegációt.

A szíriai ellenzéki csoportok mélyen megosztottak. A belső konfliktusokat élezik az egyes szervezeteket támogató különböző országok, így Szaúd-Arábia és Katar nézeteltérései is.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 162 ezret.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.