Eurostat

Bevándorlás miatt nőtt az Európai Unió lakossága

Az Európai Unió lakossága egy év alatt 1,7 millióval bővült, idén január 1-jén elérte a 507,4 milliót.

2014.07.10 18:55MTI
Forrás: Wikipedia

Az EU statisztikai hivatalának adataiból kiderül: tavaly csupán 80 ezer volt a természetes népességnövekedés az EU-ban, míg a bevándorlásnak köszönhetően 700 ezerrel bővült az uniós lakosság. A többi változás korábbi hibás adatok kiigazításának eredménye.

Az 1960-as évekhez képest az Európai Unió lakossága 100 millióval, az Egyesült Államoké 180 millióval emelkedett.

Az Eurostat adatai szerint Németországba érkezett a legtöbb, 437 ezer 300 bevándorló. A lakosságszámhoz viszonyított arányban Luxemburgban, Máltán és Svédországban volt a legnagyobb a bevándorlás.

Az abszolút számokat tekintve az elvándorlás a legsúlyosabban Spanyolországot érintette, innen 257 ezren vándoroltak ki, a világgazdasági válság miatt Portugália lakossága 36 ezer fővel, Görögországé 52 ezerrel, Írországé 26 ezerrel, Ciprusé pedig 12 ezerrel csökkent. Jelentős volt a kivándorlás Lettországból és Litvániából is.

A születésszám kissé csökkent, 2013-ban 5,1 millió újszülöttet anyakönyveztek az EU tagállamaiban, ez ezer lakosonként 10,0 születés, 2012-ben 10,4 volt. A 28 tagállamból Írországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában született a legtöbb gyerek a lakosságszámhoz viszonyítva, Írországban 15 születés jutott ezer főre, Franciaországban és Nagy-Britanniában kicsivel több mint 12. A sereghajtók Portugália (7,9 újszülött/ezer fő), valamint Görögország, Olaszország és Németország voltak (8,5-8,5 születés ezer lakosonként).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.