Egy volt hajós beszámolója

Az ivóvízért és a mentőövért is fizetniük kell a bevándorlóknak

Az emberkereskedők mindenért megfizettetik az Észak-Afrikából az olasz partokra érkező illegális bevándorlókat.

2014.06.03 17:55MTI

Az illegális bevándorlókkal teli ütött-kopott motoros hajók mindegyike 400 ezer és egy millió euró (300 millió forint) közötti bevételt jelent az emberkereskedő szervezeteknek.

A háborúk és éhezés elől menekülő férfiak, nők és gyerekek fejenként legalább 1500 eurót (450 ezer forintot) fizetnek azért, hogy eljussanak Észak-Afrikáig, és még egyszer ugyanennyit, hogy átjussanak az olasz partokra. A gazdagabbnak tartott szíriaiak ennél többet is fizetnek, de ők többnyire családostul utaznak, ezért csoportos kedvezményt kapnak - mondta el a Karim El-Hamdi az egyik embercsempész banda volt tagja a La Repubblica keddi számában.

A 33 éves tunéziai férfi halászként dolgozott, de rájött, hogy sokkal jobban kereshet, ha Líbiából illegális bevándorlókat szállít Olaszországba. A mögötte álló szervezet minden átkelésért 1500 eurót fizetett neki. Tavaly az olasz partokon tartóztatták le. Most már ismét szabad ember, mert együttműködött az olasz hatóságokkal, felfedve az emberekkel kereskedő bűnszervezet titkait.

Karim El-Hamdi tapasztalata szerint az átkelésért fizetett összeg önmagában semmit sem biztosít. A hajókon minden további pénzbe kerül. Az "utasok" helyet is választhatnak: ha a hajó biztonságosabb orrában akarnak utazni, ezért az emberkereskedők külön díjat számolnak fel. Aki nem fizet, a hajtómű közelébe kerül, ahol zaj és benzinszag van, és kevesebb a levegő.

Mintegy 200 euróba kerül a mentőöv, fizetni kell egy fél literes palack vízért és egy kis konzerv tonhalért is. Aki nem fizet, nem kap se inni, sem enni, és az illegális bevándorlók a hajóra nem vihetnek fel magukkal saját csomagot. Aki a hajóról, az Olaszországban vagy más európai országban levő rokonait, ismerőseit akarja értesíteni érkezéséről, a mobiltelefonos hívásért 200-300 eurót kell, hogy fizessen.

Az olasz hatóságok az illegális bevándorló-csoportokban mindig a hajókat vezető személyeket keresik, de Karim El-Hamdi szerint az emberkereskedők egyre inkább hajós nélkül indítják útjára a szállítmányokat. Induláskor megkérdezik, hogy a fedélzeten levők közül ki tud hajót vezetni. Ha találnak valakit, minimális tapasztalattal is, arra bízzák a hajót. Ezért cserébe ennek a férfinak nem kell fizetnie az átkelésért.

Május végéig 43 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba, annyian, mint tavaly egész évben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.