OECD

Németország Amerika után a legnépszerűbb bevándorlási célpont

Németország a második legnépszerűbb bevándorlási célpont a fejlett ipari államok körében, csak az Egyesült Államok előzi meg.

2014.05.20 18:05MTI

Az OECD 2012-es adatokon alapuló vizsgálata szerint Németország a hazájukból elköltözők minden korábbinál népszerűbb célországa, az OECD-tagállamok rangsorában a 2009-ben elfoglalt 8. helyről feltört a 2. helyre, megelőzve olyan hagyományos befogadó országokat, mint Kanada és Ausztrália.

Az elemzésben az úgynevezett tartós bevándorlók körét vizsgálták, amelybe az új országban legkevesebb egy évet eltöltő személyek tartoznak, leszámítva a diákokat. 2012-ben 399 900 ilyen bevándorló érkezett Németországba, ami 38 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, és majdnem a kétszerese a gazdasági világválság előtti utolsó évben, 2007-ben regisztrált 232 800-nak.

Németország kiugró népszerűségét jelzi, hogy a rangsor harmadik helyén álló Nagy-Britanniába a németországinál több mint 100 ezerrel kevesebb, 282 600 tartós bevándorló érkezett, a negyedik helyen álló Spanyolországban pedig 275 ezer főt regisztráltak 2012-ben.

"Minden túlzás nélkül beszélhetünk robbanásszerű növekedésről" - mondta Thomas Liebig, az OECD kutatója a tanulmány berlini bemutatóján, rámutatva, hogy 40 százalék körüli növekedés egy Németország méretű állam esetében rendkívülinek számít és eddig igen ritkán fordult elő.

"Németország az európai migrációs folyamatok egyik fő motorja" - tette hozzá a kutató, kiemelve, hogy minden harmadik tartós bevándorló az Európa Unió valamely tagállamából érkezik Németországba. Ennél nagyobb uniós arányt csak Svájcban és Ausztriában mértek.

Forrás: Wikipedia

A Németországba irányuló vándormozgalmat az EU és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) térségén belüli letelepedési és munkavállalási szabadság kiteljesedésének folyamata - mindenekelőtt az EU-hoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgárait sújtó munkavállalási korlátozások megszűnése -, valamint az euróövezeti pénzügyi, gazdasági válság elhúzódása és a német gazdaság fellendülése ösztönzi. Mindennek hatására a korábbinál többen kötöznek Németországba és tovább maradnak, és a korábbi bevándorlási hullámokhoz képest nagyobb az EU-ból származók aránya.

Az uniós társországokból érkező bevándorlás élénkülése Németország hasznára válik. "Az EU-ból érkező bevándorlók, köztük a közép- és kelet-európaiak is képzettebbek és könnyebben elhelyezkednek a munkaerőpiacon, mint korábban" - emelte ki Thomas Liebig.

Az OECD adatai szerint az EU-ból érkezett tartós bevándorlók foglalkoztatottsági aránya a 2009-es 66 százalékról 69 százalékra emelkedett 2012-ig, már csak 5 százalékponttal marad el a német lakosság egészét jellemző 74 százalékos foglalkoztatottsági aránytól. A felsőfokú végzettségűek aránya pedig meghaladja a Németországban születettek körében regisztrált szintet, 34 százalékos, míg a németországi születésűek körében jóval alacsonyabb, 26 százalékos a diplomások aránya.

A tanulmány szerint nemcsak Németországra, hanem a teljes OECD-térségre jellemző, hogy a bevándorlás kedvező hatást fejt ki a befogadó ország gazdaságára. A bevándorlóktól származó adó- és járulékbevétel meghaladja a bevándorlók által igénybe vett egészségügyi és szociális ellátás értékét, viszonylag magas képzettségük és alacsony átlagéletkoruk révén pedig hozzájárulnak az ország szellemi tőkéjének növekedéséhez, a munkavállaló népesség elöregedésének megfékezéséhez és a társadalom technológiai előrehaladásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.