Sokba kerül a hágai kijelentés

Szélsőjobb, ahonnan lelépnek a hívek a bevándorlásellenesség miatt

Elvándorlás indult meg az iszlámellenes kirohanásairól ismert szélsőjobboldali politikus, Geert Wilders pártjából Hollandiában, miután a pártvezető kijelentette, hogy azt szeretné, ha "kevesebb marokkói" élne az országban.

2014.03.22 09:35MTI

Wilders szerda este tette az említett kijelentést Hágában, miután kiderült, hogy az aznap tartott helyhatósági választáson a Szabadságpárt (PVV) a második legnagyobb politikai erő lett az adminisztratív fővárosban. A populista politikus azt kérdezte híveitől, hogy "több vagy kevesebb marokkóit akarnak-e látni városukban és Hollandiában", majd miután a tömeg válasza az volt, hogy kevesebbet, hozzátette: "tenni fogunk róla".

Ezt követően, mint az ANP holland hírügynökség fogalmazott, "exodus" indult meg a pártból. Csütörtökön és pénteken is kilépett egy-egy parlamenti képviselő, továbbá elhagyta a PVV-t európai parlamenti delegációjának vezetője és több önkormányzati képviselő is. Almerében, ahol a PVV győztes pártként futott be a helyhatósági választáson, nyolc szabadságpárti képviselő jelentette be, hogy elhatárolódik Wilders állásfoglalásától.

A kijelentéseket a kormány részéről is elítélték. Lodewijk Asscher miniszterelnök-helyettes például pénteken úgy fogalmazott, hogy az ország "politikai történetének szomorú fejezetéről van szó".

Wilders ellen a rendőrségen is több panaszt nyújtottak be, a Facebook közösségi oldalon pedig már 88 ezren támogatták a kijelentések miatt feltett panaszt.

Geert Wilders már több ízben negatív módon kitűnt idegenellenes kijelentéseivel. Három éve bírósági per is folyt ellene gyűlöletkeltés címen iszlámellenes kijelentései miatt, de végül felmentették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.