"Ukrajna csak áldozat"

Klaus szerint az ukrajnai konfliktust a Nyugat provokálta ki

"A felkelést a Majdanon kiprovokálták, nem lehet szó semmiféle forradalomról. Ukrajna áldozat volt, kihasználták egy újabb kelet-nyugati konfrontációra."

2014.07.09 01:30MTI
freedigitalphotos.net/Phaitoon

Ukrajna csak áldozat, mert az ottani konfliktust lényegében a Nyugat provokálta ki - állította Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök kedden egy prágai vitafórumon.

"A felkelést a Majdanon kiprovokálták, nem lehet szó semmiféle forradalomról. Ukrajna áldozat volt, kihasználták egy újabb kelet-nyugati konfrontációra. Azért, mert egy törékeny és könnyen sebezhető országról van szó, könnyű volt egy bizonyos irányba taszítani és kiváltani a konfliktust. A szél Nyugatról fújt" - jelentette ki Václav Klaus az általa alapított Václav Klaus Intézet vitafórumán.

"Az intézet azért kapcsolódott be a vitába, mert a nyugati és a cseh sajtó egyoldalú, és brutálisan csak az amerikai érdekeket védi" - indokolta a vitafórum megrendezését Jirí Weigl, Klaus egykori kancellárja, az intézet igazgatója. "Egyoldalú propaganda tanúi vagyunk, ez nem párbeszéd" - jegyezte meg Klaus, akinek oroszbarátsága közismert.

A volt cseh államfő szerint az ukrajnai konfliktust a felek párbeszédével kellene megoldani. Klaus úgy véli, hogy ehhez nincs szükség külföldi közvetítőkre. Példaként a volt Csehszlovákia kettéosztását hozta fel. "Én ezt nem akartam, de tudtam: abszolút követelmény, hogy ez az akció fájdalommentes és baráti legyen. Ha külföldi tanácsadókat engedtünk volna hozzánk, akkor itt is úgy lőttünk volna egymásra, mint Jugoszláviában" - jegyezte meg Klaus.

"El tudom képzelni, hogy Ukrajna számára is jobb lenne a kettéválás" - szögezte le a volt államfő. Hangsúlyozta: Ukrajnában olyan konfliktusról van szó, amelyikben az egyik félnek sem szabad túlnyernie magát, hanem a lehetőségek szerint kompromisszumos megoldást kell találni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.