Szeparatizmus

Betiltják a kommunizmust Ukrajnában

A kijevi kormány kedden eljárást indított az Ukrán Kommunista Párt (UKP) betiltására.

2014.07.08 18:25MTI
Forrás: Wikipedia

A kormány azzal vádolja a kommunista pártot, hogy támogatja a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatizmust.

A pártnak, amely nyíltan oroszbarát vonalat követett, 23 képviselője van a 450 fős törvényhozásban. A rendfenntartó erők a nemzeti egység és az oroszbarát erők között kirobbant összecsapások kezdetétől fogva azzal vádolták a párt helyi szervezeteit, hogy tevékenyen együttműködnek a szeparatistákkal.

Pavlo Petrenko ukrán igazságügyi miniszter kijelentette, a kommunista párt illegális tevékenységéről szóló nagy mennyiségű bizonyítékokra alapozva hozta meg azt a döntést, hogy a területi közigazgatási bíróságtól kérje az UKP betiltását.

A miniszter kérvényét az előírásoknak megfelelően regisztrálták, de a döntés időpontjáról még nem határoztak.

Az Ukrajinszka Pravda című ukrán hírportál keddi anyagában azt írta, hogy az ukrán biztonsági erők bizonyítékokat szolgáltattak az igazságügyi minisztériumnak a kommunista párt és képviselői jogellenes tevékenységére.

A honlap kiemelte, az igazságügyi tárca korábban is hangoztatta, kész pert indítani bármelyik párt betiltása érdekében, amennyiben vannak bizonyítékok arra, hogy képviselőik részesei a szeparatizmusnak.

Az ukrán parlament az ország függetlenségének kikiáltását követően, 1991-ben betiltotta a kommunista pártot. A párt 2001-ben, Leonyid Kucsma elnöksége alatt, az alkotmánybíróság döntése nyomán felújította tevékenységét. A bíróság úgy vélte, hogy az 1991. július 22-én bejegyzett UKP nem jogutódja a Szovjetunió Kommunista Pártjának (SZKP), illetve az Ukrán Kommunista Pártnak az SZKP keretében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.