Donyeck és Luhanszk visszafoglalása

Új vezető a kelet-ukrajnai hadművelet élén

Új vezetőt nevezett ki a kelet-ukrajnai "terrorellenes művelet" élére Petro Porosenko ukrán elnök kedden, egyúttal pedig jóváhagyta Donyeck és Luhanszk városok "felszabadítását" is.

2014.07.08 19:10MTI
freedigitalphotos.net/tongdang

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szóvivője közölte, hogy a biztonsági erők már rendelkeznek konkrét tervekkel Donyeck és Luhanszk "felszabadítására" vonatkozóan, bár ezekről csupán annyit árult el, hogy a művelet "csúnya meglepetés" lesz az oroszbarát szakadárok számára. Sajtóhírek szerint a fegyveres erők ellenállás esetén a két település teljes ostromzár alá vonására készülnek.

Ugyanakkor Olekszandr Lukjancsenko donyecki polgármester azt mondta kedden, Porosenko megígérte neki, hogy nem fognak légicsapásokat mérni a 900 ezer lakosú városra.

Porosenko kedden váratlanul új vezetőt nevezett ki a hadművelet élére, amelyet az utóbbi napok harctéri sikerei ellenére korábban sokan bíráltak a halálos áldozatok nagy száma és a biztonsági erők állítólagos felkészületlensége miatt.

A művelet új vezetője Vaszil Gricak 53 éves rendőr altábornagy lett. Olekszandr Borodaj, a lázadók által kikiáltott "donyecki népköztársaság" önjelölt miniszterelnöke ugyanakkor arról beszélt kedden, hogy a szakadárok erői ellentámadásra készülnek.

Egyúttal azt mondta, hogy Szlovjanszk elvesztése nem vereség, hanem "stratégiai visszavonulás" volt. A Donyeck-megyei település a három hónapja tartó harcok során a lázadók egyik fellegvára volt, a napokban foglalták vissza a fegyveres erők.

Korábban a nap folyamán Valerij Heletej ukrán védelmi miniszter azt mondta, a kijevi kormány nem tárgyal a szakadárokkal, amíg le nem teszik a fegyvert. Ugyanakkor Lukjancsenko szerint Porosenko közvetett tárgyalásokat javasolt a lázadókkal kontaktcsoportokon keresztül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.