Nem látják szívesen

Kiutasítottak Bahreinből egy magasrangú amerikai diplomatát

Nem látják szívesen Bahreinben Tom Malinovskit, az amerikai külügyminisztériumnak a demokrácia, az emberi jogok és a munkaügyek kérdéseiért felelős helyettes államtitkárát.

2014.07.07 20:43MTI
freedigitalphotos.net/Chuck Felix

Kiutasítottak Bahreinből egy magas rangú amerikai diplomatát, mert találkozott az ország legfőbb síita ellenzéki szervezetének képviselőivel - jelentette be hétfőn a manamai külügyminisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint nem látják szívesen Bahreinben Tom Malinovskit, az amerikai külügyminisztériumnak a demokrácia, az emberi jogok és a munkaügyek kérdéseiért felelős helyettes államtitkárát.

A közlemény szerint a politikus beavatkozott a szunnita királyság belügyeibe. "Az ilyen találkozók megosztják az ország népét" - közölte a manamai külügyminisztérium, hozzátéve, hogy Malinovski cselekedetei ellentétesek a hagyományos diplomáciai normákkal.

A minisztérium mindazonáltal leszögezte, hogy az ország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok a szóváltás ellenére továbbra is erősek és fontosak maradnak.

Ez Washington számára is elsődleges fontosságú, ugyanis itt állomásozik az amerikai haditengerészet ötödik flottája, amely Iránnal szemben erősíti az Egyesült államok pozícióit.

Az államtitkár-helyettest azért utasították ki az országból, mert találkozott az al-Vifák ellenzéki párt képviselőivel. Malinovski vasárnap érkezett a Perzsa-(Arab-)öböl menti országba, eredetileg három napig szándékozott maradni, de a felszólítás miatt egy nappal korábban el kell hagynia Bahreint.

Malinovski kormányzati tisztségviselőkkel és az ország legismertebb emberi jogi aktivistájával, Nabil Radzsabbal is megbeszélést akart folytatni. Név nélkül nyilatkozó washingtoni források megerősítették a kiutasításról szóló híreket, azonban közölték, hogy a politikus bizonyos logisztikai nehézségek miatt még mindig Bahreinben tartózkodik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.