Eddig három robbantást hajtottak itt végre

Észak-Korea kivonult a phungeri atomtelepről

Az észak-koreai hatóságok kivonták a személyzetet és a berendezéseket a phungeri atomtelepről, ahol eddig három föld alatti atomrobbantást hajtottak végre.

2014.07.03 08:14MTI
freedigitalphotos.net/twobee

A dél-koreai kormány képviselői arról számoltak be, hogy a kísérleti telepen a múlt hét óta nem észleltek semmilyen tevékenységet. "Az egész személyzetet kivonták" - közölték.

"Úgy látszik, hogy gyakorlatilag teljesen eltávolították a berendezéseket, amelyeket korábban a telep alagútjaiban helyeztek el" - tették hozzá. Szöulban egyelőre nem tudják mire vélni a történteket.

Az egyik feltételezés szerint a lépéssel Észak-Korea pozitív jelzést kíván küldeni szomszédainak és az Egyesült Államoknak. A másik értelmezés szerint a berendezés és a személyzet ideiglenes eltávolítása azért történt, mert az esős időjárás miatt a területet földcsuszamlások fenyegetik.

Korábban Dél-Korea többször is arról számolt be, hogy a phungeri kísérleti atomtelepen minden készen áll egy újabb föld alatti atomrobbantásra, amelyet egy politikai döntés esetén bármikor végrehajthatnak.

Észak-Korea legutóbb 2013. február 12-én hajtott végre kísérleti atomrobbantást. A lépést követően március 7-én az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangú szavazással újabb szankciókat fogadott el a kommunista rendszer ellen.

A világszervezet büntetőintézkedéseinek célja az volt, hogy tovább nehezítsék az észak-koreai ballisztikus rakéta- és nukleáris fegyverprogramok finanszírozását, valamint az ezekhez szükséges anyagok beszerzését. Észak-Korea előzőleg 2006-ban, illetve 2009-ben hajtott végre kísérleti atomrobbantást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.