Pistorius-ügy

A szakértők szerint Pistorius beszámítható volt a gyilkosság idején

A védelem egy tanúja azt vallotta, hogy Pistoriusnak idegrendszeri rendellenessége van, amely befolyásolhatta ítélőképességét a végzetes éjjelen, tavaly február 14-én.

2014.06.30 12:51MTI
Forrás: youtube.com

Semmilyen mentális problémával vagy betegséggel nem küzdött Oscar Pistorius akkor, amikor tavaly februárban otthonában megölte barátnőjét - állapította meg egy pszichiáterekből álló csoport, amely a gyilkossági ügyet tárgyaló bíró kérésére vizsgálta a dél-afrikai sztársportoló elmeállapotát.

A pszichiátriai analízist az ügyészség májusban kérte az illetékes pretoriai bíróságtól, mivel a védelem egy tanúja azt vallotta, hogy Pistoriusnak idegrendszeri rendellenessége van, amely befolyásolhatta ítélőképességét a végzetes éjjelen, tavaly február 14-én. A paralimpikon - akinek mindkét lábát amputálták - váltig tagadja, hogy szándékosan ölte volna meg barátnőjét, Reeva Steenkampet. Azt állítja, hogy szerencsétlen baleset történt: a 29 éves modellt betörőnek hitte és ezért lőtt rá a csukott fürdőszobaajtón keresztül, amivel a halálát okozta.

Pistorius ügyének tárgyalása hat hét szünet után folytatódott hétfőn. Gerrie Nel ügyész a pszichiátriai szakvéleményre hivatkozva kijelentette, hogy a vádlott teljesen beszámítható. A védelem is elfogadta az orvosi megítélést, ugyanakkor időt kért végleges álláspontja felvázolására. A bíró a védelem kérését elfogadta.

A három pszichiáterből és egy klinikai szakpszichológusból álló csoport június 20-ig vizsgálta Pistoriust. A sztársportolónak egy hónapon át kellett megjelennie egy pretoriai pszichiátriai intézetben, ahol naponta hét órán keresztül tartották megfigyelés alatt. A tárgyalást a vizsgálat idejére felfüggesztették.

A futó ellen előre kitervelt, szándékos emberölés, lőfegyver közterületen való használata és lőszer illegális birtoklása a vád. Ha Pistoriust gyilkosságért elítélik, akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel is sújthatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.