Irak

Netanjahunak tetszene egy független Kurdisztán

A kormányfő kurdokra vonatkozó álláspontja ellentétes a felekezeti háború sújtotta Irak egységét pártoló amerikai kormányzatéval.

2014.06.30 08:52MTI
Forrás: youtube.com (CNN)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök támogatta egy független Kurdisztán létrehozását vasárnap, és Jordánia nemzetközi támogatására szólított.

A kormányfő kurdokra vonatkozó álláspontja ellentétes a felekezeti háború sújtotta Irak egységét pártoló amerikai kormányzatéval.

"Támogatnunk kellene a kurd függetlenségi törekvéseket" - mondta Netanjahu a Tel-avivi Egyetemen tartott előadásában, miután arról beszélt, hogy a síiták és szunniták közötti harcok miatt akár össze is omolhat Irak és néhány más közel-keleti ország.

A kurdokat a kormányfő "harcos típusú népként" írta le, amely bizonyította politikai elkötelezettségét és mérsékeltségét, és szerinte politikai függetlenséget érdemel.

Izrael az 1960-as évek óta diszkrét katonai, hírszerzési és üzleti kapcsolatokat tart fenn a térségbeli kurdokkal, akikre egyfajta "pufferként" tekint közös arab ellenségeikkel szemben.

Az iraki kurdok a polgárháborút kihasználva az utóbbi hetekben kiterjesztették az ellenőrzésük alatt álló, autonóm területeket, így mostanra ők irányítják az észak-iraki Kirkukot és a város környéki, kőolajban gazdag térségeket is. A kurd fegyveres erők azután vették át a város feletti ellenőrzést, hogy az iraki hadsereg az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet előretörését látva kivonult a térségből.

Iraki Kurdisztán azonban egyelőre nem kiáltotta ki a Bagdadtól való teljes függetlenségét, jórészt azért, mert vezetői tartanak a környező országok válaszlépéseitől. Nagy számban élnek kurdok Irán, Törökország és Szíria területén is.

Netanjahu vasárnap külön említette Jordániát, úgy ítélve meg, hogy az ILIÁ jelentette fenyegetés rövid időn belül elérheti ezt az országot is. Hangoztatta, hogy Jordánia stabil állam, mérsékelt politikával és hatékony hadsereggel. "Ezért megérdemli a nemzetközi közösség támogatását" - tette hozzá Netanjahu.

Az izraeli kormányfő mindazonáltal a France 24 francia televíziónak nyilatkozva annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a jordániai hadsereg képes megvédeni az országot az ILIÁ esetleges fegyveres támadása esetén.

A nemzetközi sajtóban az elmúlt napokban olyan értesülések jelentek meg, hogy Ammán aggódik az ILIÁ előrenyomulása miatt, és Izraelhez fordulhat segítségért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.