Szabad Kurdisztán?

Barzáni szerint eljött az iraki kurd régió függetlenedésének ideje

Maszúd Barzáni, az iraki kurd régió elnöke bejelentette, hogy keresni fogják annak módjait, hogy a főként kurdok lakta vidék függetlenné váljon Iraktól.

2014.06.24 04:29MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/tiverlucky

A CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjúban, amelyből hétfőn ismertettek részleteket, Barzáni azt mondta: itt az ideje annak, hogy a kurdok saját kezükbe vegyék sorsukat. Hozzátette, csak a nép szava az, amit tiszteletben fognak tartani. "Az elmúlt tíz évben mindent lehetőt megtettünk, vállaltunk minden vesződséget, és amennyire csak lehet, rugalmasak voltunk, hogy felépítsünk egy új, demokratikus Irakot" - fogalmazott Barzáni.

Szerinte azonban a folyamat nem volt annyira sikeres, mint ahogyan remélték, ezért - a jelenlegi iraki fejlemények, a szélsőségesek lázadásának fényében - eljött az ideje annak, hogy a kurdok megragadják lehetőséget, és saját kezükbe vegyék jövőjük irányítását. Az interjú során Barzáni az iraki kormányfő, Núri al-Máliki lemondását sürgette. Szerinte a miniszterelnök figyelmen kívül hagyta az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) szélsőséges szunnita szervezet előretöréséről szóló figyelmeztetéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.