Aleppónál

Felkelőket feszített keresztre az ILIÁ

Kivégeztek, majd nyilvánosan keresztre feszítettek nyolc felkelőt Szíria északi részén az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges csoport harcosai

2014.06.29 15:46MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

Január óta már több mint hétezren vesztették életüket a kormány ellen harcoló rivális iszlamista csoportok közötti harcokban - jelentette vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Ami a keresztre feszített felkelőket illeti, a londoni székhelyű emigráns szervezet információi szerint a szunnita szélsőségesek az Aleppó tartomány keleti felén található Deir Háfer nevű településen szombaton végeztek áldozataikkal.

A Bassár el-Aszad vezette rezsim ellen harcoló felkelők holttestét a település főterén tették közszemlére. Eközben az ILIÁ fegyveresei a szíriai főváros, Damaszkusz környékén első ízben csaptak össze a kormányellenes felkelőkkel - jelentette az OSDH.

Az iszlamista csoportok között az ország felkelők kezén lévő északi részén januárban kitört összecsapásoknak eddig már több mint hétezer halálos áldozatuk volt - közölte a londoni szervezet.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat hivatalos szíriai szárnya, az an-Nuszra Front és a rivális ILIÁ harcában emellett 650 civil is életét vesztette. Az ILIÁ fegyveresei a szomszédos Irakban is harcot folytatnak, és a bagdadi kormány megdöntésére készülnek.

Szombaton az iraki fővárostól mintegy ötven kilométerre délre, Dzsurf as-Sahr közelében csaptak össze az iraki hadsereggel. Az ILIÁ célja egy iszlám állam, egy kalifátus létrehozása Irak és Szíria területén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.