Prajuth Csan-ocsa tábornok

Thaiföldi puccs - Jövő októberben lehetnek választások

A jövő hónapban ideiglenes alkotmányt fogad el a májusban államcsínnyel hatalomra került thaiföldi katonai rezsim.

2014.06.28 10:25MTI
Forrás: Wikipedia

Az ideiglenes alkotmány lehetővé teszi egy átmeneti törvényhozás és kormány megalakulását, utóbbi szeptemberben kezdhetné meg a munkát - tette hozzá. A reformokon és az ország új alaptörvényén dolgozó bizottságnak ezt követően lesz ideje kidolgozni egy tartós alkotmányt, amely 2015 júliusában lépne életbe. A választásokat onnantól számított három hónap múlva tartanák meg - mondta a televízióban közvetített beszédében Prajuth Csan-ocsa.

Az alaptörvény népszavazásra bocsátásáról nem tett említést, jóllehet 2007-ben, egy korábbi puccs után tartottak referendumot.

A thaiföldi hadsereg május 22-én hajtott végre vértelen államcsínyt, amelyet követően őrizetbe vette Jinglak Sinavatra miniszterelnököt, kormányának tagjait és a kormányellenes tüntetők vezetőit, de őket azóta már szabadon engedte.

Prajuth Csan-ocsa hangoztatta, hogy a hatalomátvételre feltétlenül szükség volt a rend helyreállításához. Thaiföldön akkor már fél éve kormányellenes tüntetések zajlottak, a politikai felfordulásban 28-an meghaltak, a kormány megbénult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.