EU-tisztújítás

Megalázták a brit miniszterelnököt Juncker jelölésével

David Cameron brit miniszterelnök hazai politikai vetélytársai szerint megalázták a konzervatív vezetőt, amikor nem sikerült megakadályoznia Jean-Claude Juncker jelölését az Európai Bizottság élére.

2014.06.27 21:55MTI
Forrás: Wikipedia

"David Cameron több heti szájhősködése és szócséplése után ez teljes megalázást jelent" - jelentette ki Ed Miliband munkáspárti vezető a Sky News hírtelevízióban.

A munkáspárti vezető, aki egyébként maga is ellenezte Jean-Claude Juncker jelölését, sajnálta, hogy a konzervatív kormányfő európai szövetségek építése helyett tönkreteszi azokat.

"Ennek az az oka, hogy az európaiak úgy vélik, hogy csak a táborában lévő (euroszkeptikus) képviselők függvényében cselekszik" - fejtette ki Ed Miliband.

"Ezért bukott meg, és emiatt a döntés miatt a brit nemzeti érdeket érte sérelem" - tette hozzá az ellenzéki vezető.

"Ez is alátámasztja, hogy a nemzeti érdekek érvényesítése érdekében szélesebb szövetségeken alapuló európai stratégiára van szükség" - tette hozzá.

Cameron közölte: ha 2015-ben újraválasztják, népszavazást tart az EU-tagságról, a munkáspárti vezető viszont csak akkor tart szükségesnek ilyen referendumot, ha további hatásköröket von el az EU Londontól.

Nigel Farage, a májusi európai parlamenti választások nagy győztesének számító unióellenes Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője szerint is megalázták Cameront, aki szerinte ráadásul "igen elszigeteltnek tűnik".

"Cameron valamennyi kézben lévő kártyáját kijátszotta és elveszítette egy hiábavaló és eleve vesztes csatában" - fogalmazott Nigel, aki szerint ma már kevéssé valószínűnek tűnik az EU-szerződéseknek a kormányfő által ígért újratárgyalása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.