EU-tisztújítás

Jean-Claude Juncker, a veterán európai és föderalista politikus

Az Európai Bizottság elnökének pénteken jelölt 59 éves luxemburgi kereszténydemokrata Jean-Claude Juncker veterán európai és egyben föderalista politikus, aki ellenzi a britek által követelt számos mentesség megadását.

2014.06.27 18:53MTI
Forrás: Wikipedia

"Mindent és mindenkit ismer" – mondta róla Pierre Moscovici volt francia miniszter. Jean-Claude Juncker, aki közel 19 éven át (1995-2013) volt Luxemburg miniszterelnöke, Francois Mitterrand francia elnök és Helmut Kohl német kancellár óta valamennyi európai vezetővel találkozott.

Átélte az EU mély átalakulását, az alkotmányos szerződés 2005-ös válságát és a lisszaboni szerződés négy évvel későbbi életbe lépését, a közös pénz születését, majd a hitelválságot és az euró megmentését. Jean-Claude Juncker 1954. december 9-én született a Luxemburgi Nagyhercegségben, Rédange-sur-Attert-ben.

Tanulmányait a belgiumi Clairefontaine-ben, majd szülővárosában és Strasbourgban végezte. Már egyetemistaként csatlakozott a Keresztény Szociális Néppárthoz. 1979-ben szerzett jogi diplomát, de sohasem dolgozott ügyvédként.

Amikor visszatért Luxemburgba, hamar felfigyeltek szónoki képességeire, politikai éleslátására, kompromisszumteremtő képességére, érthető és logikus fogalmazására. Harmincéves volt, amikor Jacques Santer kormányában megkapta a munkaügyi miniszteri tárcát, és ezt a feladatkört 11 éven át, 1995-ig töltötte be.

1989-ben autóbalesetet szenvedett, két hétig kómában volt. Felépülése után, az év júliusában Jacques Santer kormányfő a pénzügyminiszteri tárcát is rábízta, s 20 éven át, 2009-ig látta el ezt a feladatot.

Párhuzamosan a Világbank elnöki tisztségét is betöltötte 1989-1995 között. Ezekben az években vált az Európai Unió egyik meghatározó politikusává, az európai integrációs folyamat egyik kiemelkedően fontos személyiségévé is.

Tevékeny szerepet vállalt a maastrichti szerződés (1992) kidolgozásában, az euró (1999) létrehozásában. Nyolc éven át elnökölt a közös fizetőeszközt használó országok pénzügyminisztereinek tanácskozásain (Eurogroup). Első alkalommal 1995-ben kérték fel kormányalakításra.

A Luxemburgi Nagyhercegség 23. miniszterelnökeként egyéb miniszteri tárcák irányítása mellett 1995 januárjától a 2013. július 10-én bejelentett lemondásáig töltötte be hivatalát, ami az Európai Unióban rekordnak számít.

Két alkalommal - 1997-ben és 2005-ben - volt az Európai Tanács elnöke, 2005-ben megválasztották az Eurogroup elnökének, e tisztséget 2012-ig töltötte be. Kormányfői tisztségéről 2013-ban mondott le, miután a luxemburgi parlament vizsgálóbizottsága számos visszaélést tárt fel az ország titkosszolgálatánál, és a koalíciós partner szocialisták megvonták tőle a bizalmat.

Juncker kitűnően ért az európai ügyekhez, remek szónok, s folyékonyan beszél angolul, németül és franciául. Politikusi munkásságát számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el: 2005-ben az év európai embere kitüntető címet nyerte el (a European Voice hetilap felmérésének eredményeként), 2006-ban átvehette az egységes Európáért tett erőfeszítések elismeréseként odaítélt Károly-díjat Aachenben, 2008-ban pedig Franz Josef Strauss-díjban részesítették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.