Titkos adatgyűjtés

Embert barátjáról? A kazah újságíró szövetség tüntette ki Assange-t

Kazahsztánban egyébként kevés a független kiadvány, és nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint jelentős nyomás nehezedik a pártatlan újságírókra.

2014.06.24 10:46MTI
Forrás: youtube.com

Kazah tényfeltáró újságírói díjat kapott Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója.

Kazahsztánban - ahol kevés a független kiadvány és nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint jelentős nyomás nehezedik a pártatlan újságírókra - az országos újságíró szövetség idén Assange-nak ítélte oda az elismerést ebben a kategóriában.

Szejtkazi Matajev, a szövetség elnöke kedden elmondta, hogy különböző kategóriákban évről évre a tömegtájékoztatási eszközök munkatársainak tucatjait tüntetik ki.

Assange díjazása "mindenekelőtt a WikiLeaks portál tevékenységéhez köthető, valamint ahhoz, hogy a kazah médiának rendelkezésére bocsátották az országunkkal kapcsolatos dokumentumokat" - hangsúlyozta Matajev.

"Még ma délután elküldjük Assange-nak az oklevelet, és a díjjal járó pénzösszeget, angol fontra átváltva" - mondta a kazah újságíró szövetség vezetője, hozzátéve, hogy a küldeményt természetesen Ecuador londoni nagykövetségére címezik majd.

A WikiLeaks alapítója 2012. június 19-én kért és kapott menedéket Ecuador londoni nagykövetségén, hogy elkerülje kiadatását Svédországnak, ahol nemi erőszak miatt akarják bíróság elé állítani. Assange tagadja, hogy elkövette volna a terhére rótt cselekedeteket, s attól tart, Stockholm kiadná őt Washington, amely felelősségre akarja vonni amiatt, hogy a WikiLeaks kiszivárogtatott 250 ezer titkos amerikai diplomáciai iratot.

A közép-ázsiai volt szovjetköztársaságban 2002 januárja után a demokráciapárti mozgalmak vezetőit őrizetbe vették és hosszú börtönre ítélték, számos ellenzéki médiumot erőszakkal bezárattak. Az országot 1991 óta vaskézzel irányító Nurszultan Nazarbajev elnök (korábbi komunista pártvezér) rendszere emberi jogi jelentések szerint nem tűri a másként gondolkodást, így a legkisebb tüntetés is ritkaságnak számít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.