Ecuador borulátó

Holtponton a Julian Assange-ról folyó tárgyalások Nagy-Britanniával

Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter egy éve Londonba utazott, hogy brit partnerével megoldást találjon az ügyre.

2014.06.19 22:07MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Jeroen von Oostrom

Ecuador csütörtökön úgy vélekedett, hogy holtponton állnak a Julian Assange-ról Nagy-Britanniával folytatott tárgyalások, miközben a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója már két éve tartózkodik a latin-amerikai ország londoni nagykövetségén. A 42 éves ausztrál férfi 2012. június 19-én kért és kapott menedéket Ecuador londoni nagykövetségén, hogy elkerülje kiadatását Svédországnak, ahol nemi erőszak miatt akarják bíróság elé állítani.

Assange tagadja, hogy elkövette volna a terhére rótt cselekedeteket. Assange attól tart, hogy Stockholm kiadná őt Washingtonnak amiatt, hogy a WikiLeaks kiszivárogtatott 250 ezer titkos amerikai diplomáciai iratot. A titkos dokumentumok nyilvánosságra hozatala volt az egyik legnagyobb mértékű kiszivárogtatás az Egyesült Államok történetében. Ecuador, amely menedéket adott Assange-nak, azt szeretné, hogy London szavatolja számára a szabad távozást az ecuadori fővárosba, Quitóba.

Nagy-Britannia azonban éjjel-nappal rendőrökkel veteti körül az ecuadori képviseletet, készen arra, hogy elfogják az ausztrált, ha megkísérelné a távozást. Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter egy éve Londonba utazott, hogy brit partnerével megoldást találjon az ügyre. A két ország akkoriban megállapodott abban, hogy munkacsoportot hoz létre a rendezésre. Patino csütörtökön ugyanakkor azt mondta, hogy ez azóta sem történt meg. "Jogi szempontból holtpont alakult ki" - jelentette ki a latin-amerikai politikus, aki tolmács közbeiktatásával beszélt újságírókkal egy videokonferencián Ecuadorból.

Assange ugyanennek a sajtóértekezletnek a keretében azt mondta, ügyvédei szerint még mindig "nagy a kockázata" annak, hogy kiadnák az Egyesült Államoknak, ha feladná politikai menekült státuszát. A kiszivárogtató portál alapítója arról is beszélt, már négy éve nem látta gyerekeit, némelyikük arra kényszerült, hogy elköltözzön lakhelyéről, nevet változtasson, az őket érő, meg nem nevezett egyénektől érkező fenyegetések miatt. Assange ügyvédei azt mondják, a jövő héten jogi eljárást indítanak Svédországban annak érdekében, hogy ejtsék az ellene felhozott vádakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.