Jogorvoslat - még időben

Felmentették a hitehagyás miatt halálra ítélt szudáni nőt

Egy szudáni fellebbviteli bíróság hétfőn felmentette azt a nőt, akit első fokon halálra ítéltek hitehagyásért, nevezetesen azért, mert a muszlim hitről áttért a keresztényre.

2014.06.23 17:01MTI
Fotó: Facebook/Free Mariam Yahya Ibrahim

A 27 éves Mariam Yahya Ibrahim férje, Daniel Wani amerikai állampolgár és keresztény vallású. A nő vallási szemszögből vegyes házasságba született: apja muszlim, de anyja - aki felnevelte - keresztény.

Szudánban a törvény szerint halállal is büntethető a hitehagyás, ám a nő elítélése éles nemzetközi felzúdulást váltott ki. Amellett, hogy halálra ítélték, száz korbácsütést is kiszabtak rá büntetésül. Ezt azért kapta, mert kereszténnyel kötött házasságot, ami Szudánban szintén tilos, bár csak nőknek.

A fellebbviteli bíróság most elrendelte, hogy érvénytelenítsék az első fokú ítéletet és bocsássák szabadon az asszonyt.

A nő 2011-ben ment férjhez Wanihoz. Első gyermekük születésekor még szabadlábon volt, aztán a kisfiúval együtt vonult be a börtönbe, miközben már ismét áldott állapotba került. Második gyermekét a börtönben kellett világra hoznia. A szudáni törvények szerint a gyermekeknek apjuk hitét kell követniük, így a négytagú családban mindenki keresztény és immár az anya is büntetlenül lehet az.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.