Hitehagyott

A KDNP kéri a halálra ítélt szudáni nő megmentését

A Külügyminisztérium azonnali fellépését kérik egy hitehagyás vádjával a közelmúltban halálra ítélt állapotos szudáni nő megmentése érdekében.

2014.05.26 14:15MTI

Erről Vejkey Imre kereszténydemokrata országgyűlési képviselő nyilatkozott, kiemelve: azt szeretnék, hogy a külügyi tárca fejezze ki tiltakozását az ügyben.

A 27 éves nőt hitehagyás miatt ítélte halálra májusban egy kartúmi bíróság, figyelmen kívül hagyva a nyugati nagykövetségek felszólítását, hogy biztosítsák a szabad vallásgyakorláshoz való jogát. Az elítélt keresztény, és azt hangoztatta, hogy soha nem változtatta meg a vallását.

A nyolchónapos terhes asszonyt húsz hónapos fiával együtt tartják fogva - közölte az Amnesty International nevű emberi jogi szervezet, amely a nő azonnali szabadon bocsátását követelte. Korábban az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia és Hollandia nagykövetsége már "mély aggodalmát" fejezte ki a szudáni nő ügye miatt, és felszólította a kormányt a vallásszabadság tiszteletben tartására.

Az Amnesty International szerint az asszony anyja után ortodox keresztényként nevelkedett, muzulmán apja ugyanis nem élt a családdal. Később az állítólagosan hitehagyott nő egy dél-szudáni keresztény férfihez ment férjhez. A saríát 1983-ban vezették be Szudánban, de ritkák a halálos ítéletek.

FRISS:
A Külügyminisztérium közleménye

A Külügyminisztérium határozottan elítéli a Nigériában megélénkülő terrorcselekményeket

A magyar Külügyminisztérium együttérzését és részvétet fejezi ki a 2014. május 20-án, a nigériai Jos városában történt kettős bombamerénylet több mint száz halálos áldozatának családja számára. A Külügyminisztériumot mély aggodalommal töltik el az országban zajló folyamatos terrorcselekmények, melyeket korábban már több nyilatkozatban is elítéltünk.

A terrorizmus minden formáját elfogadhatatlannak tartjuk és példátlanul súlyos bűncselekménynek minősítjük azt. Magyarország és Nigéria nemrég ünnepelte a diplomáciai kapcsolatok fennállásának 50 éves évfordulóját, mely a jövőre nézve is reményt ad a két ország között együttműködés további fejlesztésére.

A Külügyminisztérium határozott véleménye, hogy Nigéria biztonságát és békéjét minél hamarabb helyre kell állítani, a helyi kormánynak mindent meg kell tennie, a hasonló merényletek megakadályozása érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.