Ukrán válság

Barroso külön felszólít, a balti államok tovább szankcionálnának

A kijevi vezetés által kihirdetett béketerv támogatására szólította fel Oroszországot José Manuel Barroso Tallinnban, ahol a három balti állam kormányfői azt mondták, újabb uniós szankciókat kell bevezetni Moszkvával szemben, ha nem javul a kelet-ukrajnai helyzet.

2014.06.21 18:47MTI

"Külön felszólítjuk Oroszországot, hogy teljes befolyását vesse latba, és nyíltan támogassa a béketervet" - mondta Barroso sajtótájékoztatóján, miután a három balti kormányfővel tárgyalt.

Barroso egyúttal dicsérte Petro Porosenko ukrán elnököt a béketerv meghirdetéséért, és minden felet arra szólított fel, hogy "használják ki ezt a hosszú ideje várt lehetőséget arra, hogy visszafordítsák Kelet-Ukrajnában a biztonsági és humanitárius helyzet fokozatos romlását".

Petro Porosenko pénteken hirdette ki béketervét, és ugyanazon a napon egyhetes egyoldalú tűzszünetet hirdetett Kelet-Ukrajnában. Vlagyimir Putyin orosz elnök másnap teljes harckészültséget rendelt el Oroszország középső katonai körzetében. Az orosz elnöki hivatal sajtószolgálata szerint az ukrán elnök bejelentése leginkább egy ultimátumra hasonlít.

A szombati tallinni találkozó után Laimdota Straujuma lett, Algirdas Butkevicius litván és Taavi Röivas észt kormányfő is úgy nyilatkozott, hogy ha nem javul a kelet-ukrajnai helyzet, akkor támogatni fogják, hogy az Európai Unió további szankciókat hozzon Oroszországgal szemben.

Straujuma utalt rá, hogy támogatnák az unió szankciók harmadik lépcsőjének életbe léptetését, amely már az Oroszország elleni gazdasági korlátozó intézkedéseket jelentené.

Brüsszel eddig csupán egyes orosz és ukrán állampolgárokra szabott ki vízumtilalmat és vagyonbefagyasztást, de kiterjedt gazdasági büntetőintézkedéseket nem léptetett életbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.