"Másokat próbálnak felelőssé tenni"

Lavrov: "gyenge politikusok műve" az Oroszország elleni újabb szankció

"Gyenge politikusok művének" minősítette Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az országa ellen kirótt újabb szankciókat kedden Havannában, és latin-amerikai tárgyalópartnerei is helytelenítették a büntetőintézkedéseket.

2014.04.30 08:37MTI
freedigitalphotos.net/artur84

A latin-amerikai körúton járó Lavrov a hét elején kivetett amerikai és európai uniós szankciókra reagált. Úgy fogalmazott, hogy "a szankciók, tekintetbe véve az ukrajnai eseményeket, meghaladnak minden józan ítélőképességet", és kivetésük "gyenge politikusok műve, akik ráébredtek, hogy geopolitikai törekvéseik elbuktak, és azért másokat próbálnak felelőssé tenni".

A nyugati világ és Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy - miután bekebelezte az eddig Ukrajnához tartozó Krímet - szeparatista megmozdulásokra buzdít Ukrajna keleti részében.

Moszkva tagadja ezt. Az Egyesült Államok a hét elején tizenhét vállalatra és hét olyan orosz kormányzati tisztségviselőre vetett ki szankciókat, aki Putyin közvetlen környezetéhez tartozik. A EU bővített feketelistájára tíz orosz állampolgár, valamint a dél- és kelet-ukrajnai szeparatisták öt vezetője került fel.

A szankciók ügyében Lavrov támogatást kapott mostani tárgyalópartnereitől is, így Bruno Rodríguez kubai külügyminisztertől és Daniel Ortega nicaraguai elnöktől. Utóbbi - az Egyesült Államok régi ellenfele - azt hangoztatta, hogy a szankciók útja nem vezet előre, haladást elérni csak a nemzetközi szabályokat tiszteletben tartó párbeszéddel lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.