Aszad-párti iraki erők vonulnak Irakba

Eddig Aszadot védték Szíriában, most hazatérve a siíták ellen harcolnak

Az utóbbi években iraki állampolgárok ezrei csatlakoztak a szíriai rezsim megdöntéséért küzdő, többségében szunnita felkelők elleni harchoz.

2014.06.17 20:14MTI

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők oldalán harcoló iraki síita fegyveresek visszatérnek hazájukba, hogy az előző héten hadjáratot indító szunnita dzsihádisták ellen küzdjenek - közölték kedden ellenzéki aktivisták.

Az utóbbi években iraki állampolgárok ezrei csatlakoztak a szíriai rezsim megdöntéséért küzdő, többségében szunnita felkelők elleni harchoz. A fegyveresek elsősorban Damaszkusz egyik külvárosában állomásoztak, ahol egy síita zarándokhelyet védtek.

A Szíriában harcoló fegyveresek Ali al-Szisztani ajatollah, Irak vezető síita méltósága felhívására kezdtek el visszatérni a hazájukba, miután az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezet az utóbbi napokban egy villámhadjáratban elfoglalt több fontos iraki várost, köztük Moszult, és bejelentette, hogy Bagdad ellen vonul.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civil szervezet arról számolt be, hogy az irakiak már elhagyták a főváros keleti részét, Mleiha környékét.

"Az Aszad-párti iraki harcosok visszavonulása arra utal, hogy viszonylagos enyhült a helyzet ebben a szektorban" - mondta Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója, hozzátéve, hogy a kivonulók feladatait a Hezbollah síita fegyveres szervezet tagjai veszik át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.