Terroristának minősítve

Egyiptomban halálra ítélték a betiltott Muzulmán Testvériség tíz tagját

Halálra ítélte egy egyiptomi bíróság a betiltott Muzulmán Testvériség tíz tagját szombaton, de elhalasztotta döntést Mohamed Badíe, a szervezet első számú vezetője és más vezetők ügyében.

2014.06.07 14:45MTI

A tíz embert egyebek között erőszak szításával vádolták, továbbá azzal, hogy lezártak egy főutat a Kairó nyugati részében tartott tüntetések idején, amelyeket az után tartottak, hogy a hadsereg eltávolította a hatalomból Mohamed Murszi iszlamista elnököt.

Az elítéltek között van Abdul Rahmán al-Barr, a Muzulmán Testvériség végrehajtó szervének tagja.

Az ítélet a vádlottak távollétében született.

Egyiptomban a halálos ítéletekre tett bírósági ajánlások a főmufti elé kerülnek, akinek feladata a kormány megbízásából az iszlám törvény értelmezése, s annak keretében a bírósági döntések jóváhagyása. Az ítélet a mufti döntése után emelkedhet csak jogerőre. A bíróság ugyanakkor bizonyos esetekben figyelmen kívül hagyhatja a főmufti véleményét, illetve az ítélet megfellebbezhető.

Hasszán Farid bíró a szombati ítélethirdetéskor közölte, hogy a többi vádlott - így Badíe - ügyében július 5-én közlik az ítéletet.

Az ügy összesen 38 vádlottja közé tartozik a Muzulmán Testvériség vezetőségébe tartozó Mohamed el-Beltagi, továbbá a Murszi vezette kormány miniszterei is.

A Muzulmán Testvériség volt tavalyig Egyiptom legnagyobb politikai ereje, de Murszi elűzését követően az új hatóságok törvénytelennek és terroristának minősítették, a biztonsági erők több száz tagját és támogatóját megölték.

Badíét 682 további vádlottal együtt áprilisban már halálra ítélték egy másik ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.