Egyiptom

Muzulmán Testvériség: újabb, közel hétszáz aktivistáját ítélték halálra

A halálraítéltek között van Mohamed Badíe, a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom első számú vezetője.

2014.04.28 11:55MTI
Forrás: youtube.com

A tavaly megbuktatott Mohamed Murszi egyiptomi iszlamista elnök 683 támogatóját ítélték halálra egy erőszakos cselekmények, köztük egy rendőr megölése miatt indult tömegperben hétfőn a közép-egyiptomi Minja tartományban.

A halálraítéltek között van Mohamed Badíe, a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom első számú vezetője. Ugyanez a bíróság egy hónappal ezelőtt a mozgalom 529 aktivistáját ítélte halálra, ezt most 37 esetben megerősítették, a többiét életfogytig tartó börtönre módosították.

Az ENSZ szerint a közelmúlt történelmének legnagyobb tömegperében az aktivistákat azzal vádolták, hogy részt vettek a minjai erőszakos tüntetésekben tavaly augusztus 14-én. Azon a napon Kairóban Murszi mintegy hétszáz híve vesztette életét rendőrök és katonák sortüzében.

A bíróság épületénél több nő elájult, amikor értesült hozzátartozója elítéléséről. A hétfőn elítélt 683 vádlottból csupán mintegy ötven van őrizetben, a többiek óvadék ellenében szabadlábon, míg mások szökésben vannak. Az őrizetben lévők között van Badíe is, akit egy kairói börtönben tartanak fogva.

Az egyiptomi átmeneti kormány, amelyet gyakorlatilag a hadsereg irányít, az igazságszolgáltatást védve azt állítja, hogy a szigorú ítéleteket "alapos vizsgálat" előzte meg. A hétfői tárgyaláson viszont a védelem azzal vádolta a bíróságot, hogy az ügyben a meghallgatásokra egyetlen tanút sem idézett meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.