Gáz van

Előrehozott választások lesznek Bulgáriában?

Megvonta támogatását a kisebbségben kormányzó bolgár kabinettől, és előre hozott választásokat követelt csütörtökön a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) nevű török nemzetiségi párt.

2014.06.05 15:35MTI
Szófia (forrás: Wikipedia)

A DPSZ már egy héttel ezelőtt közölte, hogy várakozása szerint Plamen Oresarszki egy éve hivatalban lévő kormánya, amelyben a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) a fő erő, nem tölti ki szolgálati idejét. Az ellenzék negyedszer is bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen, ezúttal a szocialisták európai parlamenti választásokon tanúsított gyenge szereplése miatt, de a pénteki szavazást a kabinet ismét túlélte.

A DPSZ részben az EP-választások eredményeire, részben arra hivatkozva követelte most csütörtökön az előre hozott választások kiírását, hogy válság alakult ki az ország és az EU között.

Az Európai Bizottság ugyanis két nappal ezelőtt arra kérte Bulgáriát, hogy függessze fel a Déli Áramlat gázvezeték építését, mert a beruházás sérti azokat az uniós szabályokat, amelyek tiltják, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték tulajdonosok is legyenek. Az EB ezért felfüggesztette a projekt elfogadási eljárását. Bulgária mindazonáltal Oroszország nyomására ragaszkodik a vezetékrendszer kiépítéséhez.

"Az európai választások eredményeinek elemzéséből arra lehet következtetni, hogy Plamen Oresarszki kormánya nem fogja tudni kitölteni (elvben 2017-ben lejáró) mandátumát" - jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Lutvi Mesztan, a DPSZ elnöke.

A kormánypártoknak 120 képviselője van a 240 fős parlamentben, és a kisebbségi kormány mindeddig az Ataka ultranacionalista párt hallgatólagos külső támogatásával tudott fennmaradni. Az Ataka azonban nagyon rossz eredményt ért el az EP-választásokon, be sem jutott az európai parlamentbe.

A DPSZ szerint november 30-án vagy december 7-én kellene megtartani az előre hozott bolgár parlamenti választásokat, de Mesztan hozzátette, hogy pártja nyitott az erről való tárgyalásokra a többi párttal. "Nyitottak vagyunk más megoldásokra is, ha a kormány nem pusztán a túléléséért küzd, hanem hatékonyan dolgozik" - mondta.

Szergej Sztanisev, a szocialista párt vezetője mindeddig elutasította az előre hozott választások megrendezését, viszont ő is bírálta a kormányt a reformok késlekedése miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.