Erdogan beváltotta fenyegetését

Rendőrök vs. tüntetők - folytatódtak az összecsapások Törökországban

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök beváltotta fenyegetését, miszerint ha az emberek megszegik a tüntetési tilalmat, akkor a hatóságok erőszakot alkalmaznak ellenük.

2014.06.01 15:09MTI
freedigitalphotos.net/Serge Bestasius Photography

Folytatódtak a török tüntetők és a rendőrök közötti összecsapások Isztambul és Ankara különböző negyedeiben. Vasárnap reggelre egy időre helyreállt a nyugalom, de délután újabb megmozdulásokat jelentettek a fővárosból.

Az Európa Tanács, amelynek Törökország tagja, elítélte a rendőrség erőszakos beavatkozását a tüntetéseken, amelyeket az isztambuli Gezi park átépítése elleni tavalyi demonstrációk első évfordulója alkalmából szerveztek.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök beváltotta fenyegetését, miszerint ha az emberek megszegik a tüntetési tilalmat, akkor a hatóságok erőszakot alkalmaznak ellenük.

A rendfenntartó erők könnygáz és vízágyúk bevetésével léptek fel ellenük szombaton. Isztambulban szombatra 25 ezer rendőrt rendeltek ki az utcákra, és 50 vízágyút állítottak készenlétbe, hogy megakadályozzák a tüntetők eljutását a Taksim térre.

A nap folyamán lezárták a térre vezető utakat, és leállították a környéken a tömegközlekedést. Ezeken az utcákon és a téren is civil ruhás, de gumibottal felfegyverzett rendőrök támadtak a tüntetőkre, akik között több újságíró is volt. A nap végére mintegy 120 tüntetőt őrizetbe vettek.

Kisebb összecsapások az éjszaka is voltak, de reggelre abbamaradtak. Délután viszont Ankara központjában, a Kizilay téren ismét összegyűlt mintegy 500 tiltakozó, akik ellen könnygázt és vízágyúkat vetettek be.

A tömeg a rendőrséget vádolta egy fiatal férfi egy évvel korábbi haláláért a téren, és azt skandálta, hogy az "AKP (a kormánypárt) rendőrsége gyilkolta meg őt". Azt is kiabálták, hogy "ez csak a kezdet, a harc folytatódik." Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa közleményt adott ki, amelyben elítélte és túlzónak nevezte a rendőri intézkedéseket.

A szombati események "újabb mély aggodalmat váltanak ki azzal kapcsolatban, hogy Törökországban megsértik az emberi jogokat a tüntetésekkel szembeni hatósági fellépés során" - szögezte le a biztos. Pontosan egy évvel ezelőtt kezdődtek a tüntetések az isztambuli Taksim tér közelében lévő Gezi park átépítése elleni tiltakozásul.

A megmozdulások országos kormányellenes tüntetéssorozattá duzzadtak, amelyben legalább heten vesztették életüket és több ezren megsebesültek. A résztvevők számát összesítve 3,5 millióra teszik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.