Törökországban

Tüntetés, évforduló, tüntetés: 120 embert vettek őrizetbe

Erdogan török miniszterelnök előzőleg óva intette a lakosságot a megmozdulásokon való részvételtől, és a hatóságok kemény fellépésével fenyegetett.

2014.06.01 08:56MTI
Forrás: youtube.com

Mintegy 120 embert vettek őrizetbe Isztambulban a Gezi park átépítése elleni tavalyi tüntetések évfordulója alkalmából rendezett megmozdulásokon - közölte szombat éjjel a rendőrség.

Az Anadolu hírügynökség beszámolója szerint Isztambul rendőrfőnöke, Selami Altinok közölte, hogy a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban négy rendőr megsebesült, miután összecsapások alakultak ki a kormány lemondását követelő több száz tüntető és a rendőri erők között a Taksim tér közelében.

A török rendőrség Isztambulban és Ankarában könnygázt és vízágyúkat vetett be, hogy feloszlassa a kormányellenes tüntetéssorozat kirobbanásának első évfordulója alkalmából összegyűlt tömeget

Sajtóértesülések szerint Isztambulban a hatóságok szombatra 25 ezer rendőrt rendeltek ki az utcákra, és 50 vízágyút állítottak készenlétbe, hogy megakadályozzák a tüntetők eljutását a Taksim térre. A nap folyamán a hatóságok lezárták a térre vezető utakat, és leállították a környéken a tömegközlekedést.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök előzőleg óva intette a lakosságot a megmozdulásokon való részvételtől, és a hatóságok kemény fellépésével fenyegetett. A kormányfő már pénteken elítélte a készülő tiltakozásokat.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdődtek a tüntetések az isztambuli Taksim tér közelében lévő Gezi park átépítése elleni tiltakozásul. A megmozdulások országos kormányellenes tüntetéssorozattá duzzadtak, amelyben legkevesebb heten vesztették életüket és több ezren megsebesültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.