Oroszföldön nem jött össze

Nem farsangolnak, hanem felvonulnak a görög melegek

Első alkalommal tartottak melegfelvonulást szombaton Ciprus görögök lakta részén a görög katolikus egyház tiltakozása és az ellentüntetők dacára.

2014.05.31 18:43MTI

Több százan - fiatalok, gyermekes családok és külföldiek egyaránt - gyűltek össze a ciprusi főváros, Nicosia Szabadság nevű terén szombat délután, hogy szivárványszínű zászlókkal átvonuljanak a törvényhozás épülete elé.

A megmozdulás célja, hogy láthatóvá tegye ezt a közösséget, valamint "erőt és bátorságot" adjon a homoszexuálisoknak egy olyan országban, ahol mindössze 16 éve nem büntetik az azonos neműek közötti kapcsolatot - mondta Szotirisz Andreu, a ciprusi LGBT - leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű - közösség vezetője.

Joanna Konsztantinou, az LGBT-egyesület egy másik illetékese hozzátette: "a felvonulás célja, hogy érvényesíthessük jogainkat, nem az, hogy farsangoljunk". Ezzel arra utalt, hogy Cipruson évek óta követelik a bejegyzett élettársi közösség bevezetését, ezt azonban mind a mai napig halogatja a ciprusi kormányzat. Ugyancsak várat magára a homofób beszédet büntető törvény is.

A nicosiai parlament közelében szombaton mintegy ötven tüntető - köztük papok és szerzetesek - ellenfelvonulásra készült, ezt azonban a rendőrség megakadályozta. A görög katolikus egyház élesen bírálta a homoszexuálisok megmozdulását.

Moszkvában ugyancsak felvonulást terveztek az orosz melegjogi aktivisták szombaton azért, hogy kiálljanak az Eurovíziós Dalfesztivál győztese, az osztrák Conchita Wurst mellett. A "szakállas nőként" emlegetett, homoszexualitását nyíltan vállaló énekes diadalát ugyanis élesen elítélték orosz politikusok és közszereplők.

Az esemény azonban kudarcba fulladt, mivel kevesebb mint tíz ember jelent meg a Moszkva központjában meghirdetett megmozduláson. Közülük két nőt letartóztatott a helyszínre kirendelt féltucatnyi rendőr.

Az orosz melegjogi aktivisták úgy vélik, az érdektelenség oka egyrészt az, hogy a Kreml minden évben betiltja a rendezvényt, másrészt az, hogy a tavaly bevezetett törvény miatt felerősödtek a homofób megnyilvánulások Oroszországban, és a melegek félnek részt venni hasonló rendezvényen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.