Teljesen vétlen áldozat

Két áldozat Isztambulban, egyikük részt sem vett a zavargásokban

Két emberéletet követeltek a rendőrök és tüntetők között csütörtökön kitört zavargások Isztambulban.

2014.05.23 14:36MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

Az egyik áldozat úgy halt meg, hogy részt sem vett az utcai megmozduláson - derült ki a török nagyváros kormányzójának pénteki közleményéből.

Hüseyin Avni Mutlu a sajtónak nyilatkozva elmondta: a csütörtök délelőtt Isztambul Okmeydani negyedében tartott és rendbontásba torkollott kormányellenes tüntetés során, a biztonsági erők beavatkozása közben, egy mecset bejáratánál halálos találat ért a fején egy 30 éves férfit, Ugur Kurtot, aki éppen egyik rokona temetésén vett részt.

A demonstrációt részben a somai bányaszerencsétlenség miatti tiltakozásul, valamint a 15 évesen elhunyt és Okmeydaniban eltemetett Berkin Elvan emlékére tartották, akit a tavaly nyári kormányellenes demonstrációk tetőpontján, júniusban súlyosan megsebesített egy könnygázgránát.

A fiú kómába esett és kilenc hónappal később a kórházban meghalt. Kurt halálának hírére csütörtök este újabb megmozdulásokat tartottak Isztambulban. A rendőrséggel való éjszakai összecsapások közben többen, köztük rendőrök is megsebesültek.

Az egyik sebesült, akit eltalált egy házi készítésű gránát, pénteken meghalt, kilétét még nem fedték fel. Az isztambuli kormányzónak az újabb halálesetről tett bejelentését követően pénteken ismét zavargások voltak az Okmeydani negyedben, de azok egyelőre nem terjedtek át más városrészekre, így a tavalyi kormányellenes megmozdulások epicentrumának számító Taksim térre sem.

"Mindenkinek segítenie kell abban, hogy a helyzet ismét normalizálódjon. Nyugalomra van szükségünk, higgadtan kell cselekednünk Isztambul és a nemzet biztonsága érdekében" - hangsúlyozta pénteken az isztambuli kormányzó.

Okmeydaniban péntek délután temetik el Ugur Kurtot, így a hatóságok újabb megmozdulásokra számítanak. Bulent Arinc miniszterelnök-helyettes pénteken a parlamentben elmondta, hogy Kurt halálának körülményeit az ügyészség ki fogja vizsgálni.

Az augusztusi elnökválasztásra készülő Recep Tayyip Erdogan török kormányfő mögött nehéz év áll.

Az isztambuli Gezi park tervezett beépítése miatt tavaly tavasszal indult tüntetések nyárra országszerte kormányellenes megmozdulásokba csaptak át, majd decemberben egy Erdogan közvetlen környezetét is érintő korrupciós botrány kipattanása okozott fejfájást a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP).

Az ankarai vezetés bírálatok kereszttüzébe került a múlt héten történt, több mint 300 halálos áldozatot követelő somai bányaszerencsétlenség miatt is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.