Május 1.

Isztambulban a "hagyományos" módon telt a május elseje

Az összecsapásokban a beszámolók szerint kilencvenen megsebesültek, több mint száznegyven embert őrizetbe vettek.

2014.05.02 09:56MTI
Forrás: youtube.com

Vízágyúk és könnygáz bevetésével kergette szét a török rendőrség csütörtökön Isztambulban azt a több száz tüntetőt, akik május 1., a munka ünnepe alkalmából - a tilalom ellenére - megpróbáltak bejutni a kormányellenes megmozdulások nyomán híressé vált Taksim térre. Az összecsapásokban a beszámolók szerint kilencvenen megsebesültek, több mint száznegyven embert őrizetbe vettek.

A helyszínről tudósító egyik újságíró szerint a rohamrendőrök vízágyúk fedezetében indították meg akciójukat a tüntetők ellen, akik torlaszokat emeltek a szomszédos Besiktas negyedben, majd megpróbáltak behatolni a Taksim térre. A tüntetők erre válaszul tűzijátékot lőttek és köveket hajítottak a rendfenntartók felé.

Összecsapások voltak Isztambul Okmeydan nevű negyedében is. A tiltakozók itt Molotov-koktélokkal és tűzijátékokkal támadtak a kivezényelt rendőrökre, akik könnygázzal próbálták feloszlatni a demonstrációt. A csoport tagjai felgyújtottak egy páncélozott rendőrségi járművet.

A városvezetés tájékoztatása szerint az összecsapásokban 90-en sebesültek meg, köztük 19 rendőr, és a hatóságok 142 embert vettek őrizetbe.

A török metropoliszban több helyszínen tüntetők ezrei gyülekeztek csütörtökön a munka ünnepi felvonulásokra. A szakszervezeti zászlókat lengető tiltakozók kormányellenes szlogeneket skandáltak, többen olyan táblákat tartottak a fejük fölé, amelyeken az a felirat volt olvasható, hogy Pokolba az AKP-vel (a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjával) és a tekintélyelvű rezsimmel!.

A hatóságok tájékoztatása szerint május elsején 40 ezer rendőr teljesített szolgálatot Isztambulban, közülük 19 ezret a Taksim térre vezényeltek.

Május 1. csak 2009 óta munkaszüneti nap Törökországban. Azelőtt ezen a napon országszerte rendre erőszakos összecsapásokba torkolltak a megmozdulások.

A Taksim tér neve szorosan összefonódott a május 1-jei megmozdulások történetével. 1977-ben 34 ember halt meg a téren, miután egy közeli épületből tüzet nyitottak a tüntető tömegre

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.