Havi 90 ezer dollárért

Amerikai szankciókkal sújtott tábornok családjának házát bérli az UNICEF

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) magasan áron felül, közel havi 90 ezer dollárért (20 millió forintért) bérel egy háromemeletes házat Mianmarban, egy olyan tábornok családjának tulajdonát, aki éveken keresztül szerepelt az Egyesült Államok szankciós listáján.

2014.05.23 14:25MTI
freedigitalphotos.net/KROMKRATHOG

Az UNICEF "kiterjedt keresést" folytatott, több mint negyven ingatlant megnéztek, mielőtt aláírták volna a bérleti szerződést - olvasható a szervezet csütörtöki sajtóközleményében, amelyben Njunt Tin vezérőrnagy nevének említése nélkül közölték, hogy a tábornok már nem tölt be közhivatalt, jelenleg nincsenek vele szemben felhozott büntetőjogi vádak, és nem sújtják nemzetközi szankciók sem.

Az ország egykori diktátora, Than Sve tábornok kormányzása alatt a férfi volt a katonai kormányzat egyik legbefolyásosabb minisztere. Egy ingatlanügynök az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy bár a bérleti díj a rövid határidő miatt általában magasabb a megszokottnál, a havi 87 ezer dolláros bérlet egy 3 ezer négyzetméteres házért a legmagasabb, amelyről tizenhét éves pályafutása alatt halott.

Hozzátette, hogy több hasonló ingatlant adott már ki havi 20 ezer dollárért. A szakértő szerint nem ritka, hogy egykori tábornokok vagy rokonaik ingatlanok kiadásával foglalkoznak.

Az ingatlanügyletről először a The Irrawaddy című internetes hírportál tájékoztatott, a beszámoló közfelháborodást váltott ki. Az egykori tábornok, akit később mezőgazdasági és öntözési miniszterré neveztek ki, éveken keresztül szerepelt az Egyesült Államok szankciós listáján.

A vezérőrnagyot 2004-ban mentették fel tisztségéből, s azt követően házi őrizetbe helyezték az ellene felhozott korrupciós vádak és hatalommal való visszaélés miatt. Mianmarban nemrégiben szűnt meg a fél évszázados könyörtelen katonai rendszer. Három éve, 2011-tól névlegesen civil kormányzat van hatalmon, amely számos lendületes reformot hajtott végre a politikai foglyok szabadon engedésétől egészen a sajtószabadságig.

Az ország feletti hatalmat korábban gyakorló katonai juntához kötődő egykori tábornokok, üzletemberek és drogbárók ennek ellenére továbbra is jelentős befolyással rendelkeznek a délkelet-ázsiai országban, különösen bizonyos szektorokban, például az ingatlanpiacon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.