UNICEF

Borzasztó dolog szír gyereknek lenni

Ebben az évben mintegy 5,5 millióra emelkedett azok száma, akik életüket, végtagjukat, szüleiket vagy otthonukat vesztették el a konfliktus miatt.

2014.03.11 13:45MTI

A világszervezet a beszámolót néhány nappal a - 2011. március 15-én tiltakozó megmozdulásokkal elkezdődött - szíriai polgárháború harmadik évfordulója előtt tette közzé, és figyelmeztetett arra, hogy a gyermekek helyzete tovább romolhat a közel-keleti országban.

"Számos szíriai gyerek bármiféle védelem, orvosi ellátás, pszichológiai támogatás vagy iskolai oktatáshoz való hozzáférés nélkül, a segítségtől teljesen elzárva, romok közötti életre és a táplálékért folytatott folyamatos küzdelemre ítélve kénytelen élni. A legrosszabb esetekben a gyerekeket és terhes nőket mesterlövészek sebesítik meg vagy lövik le" - olvasható az UNICEF jelentésében.

A háború által érintett kiskorúak száma megkétszereződött tavaly óta, és jelenleg mintegy egymillió gyermek él ostromlott területen, ahova minimális mértékben jut el humanitárius segítség.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök és a felkelők közötti, majdnem három éve dúló harcokban eddig több mint tízezer gyermek vesztette életét.

A több mint kétmillió, Szírián kívüli területekre menekült ember közül mintegy 1,2 millióan kiskorúak, ezen belül csaknem hatszázezren öt év alatti gyerekek. A jelentés adatai alapján további hárommillió gyermek kényszerült arra, hogy az összecsapások miatt elhagyja otthonát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.