93 éves volt

Elhunyt Dobrica Cosic volt jugoszláv elnök

Életének 93. évében vasárnap Belgrádban elhunyt Dobrica Cosic akadémikus, író, volt jugoszláv elnök.

2014.05.18 15:17MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

Cosic 1992 és 1993 között a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság első elnöke volt. Elkötelezetten nemzeti érzelmű politikus és filozófus volt. 1939-ben csatlakozott a kommunistákhoz, a '60-as évekig Tito híveként volt ismert.

A '70-es években ellenezte Koszovó és a Vajdaság autonómiájának kiterjesztését. Szellemi atyja a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia memorandumának, amely a koszovói szerbek védelmében készült. 1989-ben támogatta Slobodan Milosevicet, két évvel később pedig a boszniai szerb vezető, Radovan Karadzic hatalomra kerülését.

Elnöki kinevezésében és menesztésében is a Miloseviccsel való viszony alakulása játszott közre. 1989-ben és 1990-ben Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában több szerb nacionalista pártot is alapított.

A jugoszláv történelemről írott könyvei miatt "a nemzet atyjának" is nevezték. Irodalmi tevékenysége kapcsán többször is felmerült, hogy Nobel-díjra jelölhetik. 2011-ben álhírként az is elterjedt, hogy megkapta a díjat.

Cosic haláláig élénk szellemi tevékenységet folytatott, áprilisban még interjút adott a Nedeljnik című hetilapnak, amelyben kifejtette Koszovóhoz és az Európai Unióhoz fűződő viszonyát is.

Akkor úgy fogalmazott: a koszovói kérdés már megoldódott, az a terület már nem számít Szerbia déli tartományának, a szerbek az 1998-1999-es szerb-koszovói háború idején elveszítették.

Kifejtette továbbá, hogy szerinte nagyon sok hasonlóság van abban, ahogyan az európai hatalmak Szerbiához viszonyultak 1914-ben, 1941-ben és ma.

Az első és a második világháborúban háborús ultimátumokkal álltak elő, most azonban már kifinomultabb, főleg gazdasági nyomásgyakorlással élnek - magyarázta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.