A bányatársaság vezetőit is

Török bányaszerencsétlenség - őrizetbe vettek tizennyolc embert

A török rendőrség őrizetbe vett vasárnap 18 embert az ország nyugati részén történt, több mint 300 halálos áldozatot követelő bányaszerencsétlenség miatt.

2014.05.18 15:12MTI
Forrás: YouTube

A Soma város melletti szénbányában kedden ütött ki tűzvész, amelynek következtében összesen 301 bányász vesztette életét. A mentési munkálatok már befejeződtek, az utolsó holttesteket szombaton hozták felszínre.

A vasárnap őrizetbe vettek között vannak a somai bányát üzemeltető vállalat gondatlansággal gyanúsított vezetői is. Egy rendőrségi illetékes elmondta, hogy a bányatársaság dolgozóit egy somai bíróságon hallgatják ki, további részleteket azonban nem közölt.

Az NTV török televízió szerint az ügyészség kihallgatta Ramazan Dogrut, a bányatársaság ügyvezető igazgatóját is. A balesetről készült egyik előzetes szakértői jelentésben több biztonsági hiányosságra is felhívták a figyelmet. A Milliyet török napilap birtokába került dokumentum szerint a bányában nem voltak például szén-monoxid-érzékelők.

A szerencsétlenség nyomán országszerte tiltakozó megmozdulások kezdődtek nemcsak a bányát működtető Soma Kömür Isletmeleri vállalat ellen, hanem a Recep Tayyip Erdogan vezette kormány ellen is.

A török lapok vasárnap arról is beszámoltak, hogy a mentőakciót követően befalazták a somai bánya bejáratát, és a helyszínre csak a balesetet vizsgáló szakértőket engedik be. A biztonsági erők ezenkívül részlegesen lezárták Soma városát is, hogy megakadályozzák az esetleges újabb kormányellenes tüntetéseket. A kormány keddre ígért tájékoztatást a katasztrófa ügyében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.