Vízágyúk, könnygáz

Brutális összecsapás a török bányaszerencsétlenség helyszínén

A török rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be több ezer tiltakozó ellen pénteken a nyugat-törökországi Somában, a legalább 284 halálos áldozatot követelő keddi bányaszerencsétlenség helyszínén.

2014.05.16 18:04MTI
Forrás: YouTube

Törökországon az elmúlt napokban tüntetéshullám söpört végig, amelyet az ország történetének eddigi legsúlyosabb bányakatasztrófája idézett elő. A megmozdulások a profitot a biztonság elé helyező bányavállalatok tulajdonosai, valamint Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök korrupcióval vádolt kormánya ellen irányulnak.

"Ez nem baleset, hanem gyilkosság" - ez állt egy feliraton, amelyet a szakszervezetek tagjai Isztambulban az érdekképviseleti szervezetek megmozdulásán emeltek a magasba.

Alp Gurkan, a bányavállalat tulajdonosa pénteken azzal érvelt, hogy cége mindent megtett munkatársai biztonságának szavatolásáért, és ő maga saját pénzét költötte a bánya biztonsági rendszerének fejlesztésére.

Taner Yildiz török energiaügyi miniszter pénteken a tiltakozásokra reagálva elmondta, hogy bárki, akiről a vizsgálat során kiderül, hogy mulasztást követett el, büntetésre számíthat. Pénteken 28 államügyészt kért fel a bányakatasztrófa kivizsgálására a bírák és ügyészek legfőbb tanácsa (HSYK) - számolt be a török állami televízió.

A török energiaügyi tárca vezetője pénteken elmondta, hogy tizennyolc bányász még mindig lent lehet a tárna mélyén. Azt is hozzátette, hogy a keddi bányatűz halálos áldozatainak végleges száma 300 körül lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.