Török bányaszerencsétlenség

Erdogan "izraeli torzszülöttnek" nevezett egy tüntetőt

Egyre kínosabb részletek derülnek ki Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerdai látogatásáról a nyugat-törökországi Soma város közelében történt, 284 halálos áldozatot követelő bányaszerencsétlenség helyszínén.

2014.05.16 17:24MTI
Forrás: YouTube

A török média pénteki beszámolója szerint állítólag antiszemita szavakkal illetett, illetve fizikailag bántalmazott egy tüntetőt. A Sözcü című ellenzéki lap internetes oldalán közzétett videofelvétel arról tanúskodik, hogy Erdogan "izraeli torzszülöttnek" nevezett egy tüntetőt.

A képeken az látszik, hogy a biztonsági őrök által körbevett miniszterelnök egy somai szupermarket bejáratánál mindent megtesz, hogy kezet emeljen egy személyre. Nem világos azonban, hogy megütött-e végül valakit.

Az APA osztrák hírügynökség arról számolt be, hogy állítólag Erdogan egy bányászt pofozott meg, akit a kormányfő biztonsági őrei ugyancsak csúnyán helyben hagytak. Az Evrensel című török lap azt közölte, hogy Erdogan szerdán rátámadt egy tizenöt éves lányra, a balesetben életét vesztő egyik bányász gyermekére, aki állítólag apja gyilkosának nevezte a török miniszterelnököt.

Hüseyin Celik, az Erdogan vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szóvivője egy ankarai sajtótájékoztatón tagadta az incidensek megtörténtét, és válasz nélkül hárította el az újságírók kérdéseit.

Celik mindenesetre megerősítette annak a csütörtökön napvilágra került videofelvételnek a hitelességét, amelyen a kormányfő egyik tanácsadója egy, a biztonsági erők által lefogott tüntetőt rugdos. Arra hivatkozott ugyanakkor, hogy "jogos önvédelem" történt.

A miniszterelnök szerdai látogatásán több tucatnyi tüntető követelte lemondását, megrugdosták a kocsiját, köveket dobáltak. A kormányfőnek beszédével sem sikerült lecsillapítani a felbőszült tömeget. Erdogan ugyanis a bányabalesetek elkerülhetetlenségével érvelt, és kijelentette: "ilyesmi megtörténik".

A tiltakozók összecsaptak a biztonsági erőkkel, és Erdogan kénytelen volt egy somai szupermarketben meghúznia magát, amíg valamelyest le nem csillapodtak az indulatok.

A keddi szerencsétlenség az egész országban tiltakozásokat idézett elő, és aláássa Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök államfői ambícióit, mindössze néhány hónappal az elnökválasztások előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.