Együtt a drogkereskedelem ellen

Áttörés a drogháborúban!

A drogkereskedelem elleni közös harcról kötöttek megállapodást a kolumbiai kormány képviselői és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők nevű marxista gerillaszervezet tárgyalóküldöttségei.

2014.05.17 10:45MTI
Forrás: Wikipedia

A FARC beleegyezett abba, hogy teljesen kivonja magát a kábítószer-kereskedelemből, és együttműködik a hatóságokkal a kokaültetvények felszámolásában. A FARC, amely kokatermesztéssel foglalkozott, hogy finanszírozza magát, beleegyezett abba, ráveszi a kokatermesztőket más növények nevelésére. Mivel a szervezet ellenzi a cserje vegyi úton történő megsemmisítését, a kormány elfogadta, hogy csak végső megoldásként folyamodik ehhez.

A pénteki megállapodás a hatpontos béketerv egyik fontos, immár harmadik pontja, amelyben sikerült közös nevezőre jutniuk a lázadócsoport és a kormány képviselőinek a tavaly november óta folyó béketárgyalásokon. Eddig sikerült dűlőre jutniuk az agrárreformról és a FARC politikai szerepvállalásáról, de ezek a megállapodások csak akkor lépnek életbe, ha sikerült konszenzusra jutni a béketerv összes, hat pontjában.

Néhány órával a részmegállapodás bejelentése előtt a FARC közölte, hogy egyoldalúan tűzszünetet hirdet május 20-tól 28-ig. Ebben az időszakban, május 25-én tartják meg Kolumbiában az elnökválasztást, és a tűzszünet várhatóan a hivatalban lévő államfő, Juan Manuel Santos malmára hajtja a vizet.

Az 1964-ben - főként a szegényparasztság érdekeinek védelmére - alakult FARC tevékenysége miatt, illetve a kormányerőkkel vívott csatározásokban a kormány becslései szerint legalább 600 ezer ember halt meg, további 3,7 millióan elmenekültek lakóhelyükről, 15 ezren pedig eltűntek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.