Július 20-ig kell végleges egyezményt kötniük

Irán nem enged a nyomásnak a nukleáris kérdésben

Mégsem indokolt az óvatos derűlátás az iráni atom(fegyver) kapcsán?

2014.05.13 17:05MTI
Forrás: Wikipedia

rán legfőbb vallási és politikai vezetőjét az iráni állami televízió idézte. Hamenei azt mondta, a nagyhatalmaknak "tudniuk kellene", hogy Teherán nem enged a tárgyalásokon és hogy "a helyes utat" fogja követni.

Az iráni vezető kijelentése csak néhány órával előzte meg az iráni atomprogramról szóló tárgyalások újabb fordulójának kezdetét.

Teherán képviselői kedden este Bécsben, informális vacsora keretében folytatják egyeztetéseiket a hatoknak nevezett országcsoporttal - vagyis az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagjával és Németországgal -, majd szerdán hivatalosan is tárgyalóasztalhoz ülnek.

Teherán és a hatok előző három tárgyalása óvatos derűlátást keltett. A tervek szerint a mostani forduló keretében elkészítik annak a megállapodásnak a tervezetét, amely az iráni atomprogramot övező, tíz éves vita végére hivatott pontot tenni. Izrael és a nyugati hatalmak ugyanis azzal vádolják Teheránt, hogy békés célú nukleáris tevékenységének leple alatt atomfegyver előállítására törekszik. Az iráni kormány ezt következetesen tagadja.

Egy tavaly novemberben Genfben született ideiglenes megállapodás szerint július 20-ig kell a feleknek egy végleges egyezményt megkötniük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.